I takt med den teknologiska utvecklingen i samhället har vi blivit otroligt duktiga på att mäta saker. Med det outtömliga informationsflöde vi ständigt översköljs av så har även medvetenheten kring hälsorelaterade beteenden ökat. Biodata har blivit det nya modeordet och de flesta har koll på såväl sin HRV, sina pulsslag och sina sömnpoäng. Men får dessa mätningar oss egentligen att må bättre?
23/05/23
Alla vill vi såklart kunna göra rätt saker för att må bra. Och här har vi stor hjälp av ovan nämnda mätningar eftersom vi får en direkt indikation på hur väl vi lyckas. Problemet är bara att det vi mäter lätt ställs i relation till en lyckad eller mindre lyckad prestation. Sömnpoängen på morgonen blir alltså ett mått på hur väl du har lyckats sova. Men då är det viktigt att ta med sig att vi rent teoretiskt kan bestämma oss för att springa längre eller gå fler steg – upp till en viss nivå – men vi kan inte ”prestera” sömn. Vi kan inte bestämma oss för att sova två timmar djupsömn. Vad vi däremot kan göra är att skapa förutsättningar för en återhämtande sömn med mer djupsömn. Och det kan vi göra mer eller mindre bra!
När appen blir en pekpinne, ett mått på ditt misslyckande så ser jag inget mervärde i användandet.
Så länge apparna fyller sitt syfte, det vill säga skapa motivation och ge oss kunskap, så är det självklart ingenting att orda om. Men när appen blir en pekpinne, ett mått på ditt misslyckande så ser jag inget mervärde i användandet.
I takt med att vi blir mer och mer medvetna om hur sömn påverkar oss ökar också oron över att vi inte har det vi uppfattar som den optimala sömnen – trots att de flesta av oss egentligen inte har bestående problem med sömnen. Att sova sämre i perioder är högst normalt.
Eftersom sömnen dessutom är individuell och sömnbehovet varierar från person till person kan jakten på höga poäng i sömnappen vara näst intill meningslös. Med det sagt är det i grund och botten din känsla som avgör om du sover gott eller tillräckligt bra om natten. Varför ifrågasätta sin egen upplevelse och skapa onödig oro kring sin sömn bara för att en app talar om för dig på morgonen att du inte sovit bra? Det allra bästa sättet är faktiskt att reflektera över hur man fungerat under dagen. Det är din känsla och din upplevelse som talar om för dig om du varit tillräckligt utvilad eller inte.
Du kan lätt utvärdera din sömnapp och anpassa dess värden till din egen upplevelse genom att varje morgon skriva ner svaret på frågan:
Och sen göra samma sak på kvällen genom att svara på frågan:
Sen efter en vecka kan du roa dig med att titta på dina sömnpoäng i appen och jämföra från dag till dag. Du kan också jämföra snittet över veckan. Vilka sömnpoäng i appen motsvarar siffran 1-10 på din egen utvärdering av sömnen?
Efter en sådan här ”validering” blir det på ett sätt tryggare att använda appen som en indikation på just din sömn.
Generellt sett så är ju de nya möjligheterna att kunna mäta sin sömn egentligen fantastisk! Vi som jobbar med att stötta människor i att sova bättre uppskattar det faktum att vi lätt kan mäta den. Hur kommer det sig då? Jo, för att när vi testar olika metoder i syfte att förbättra sömnen så måste vi kunna utvärdera metodernas effekt och det gör man ju enklast genom att mäta sömnen. Blir den bättre? Ser den annorlunda ut? Eller blir det ingen skillnad?
Du kan alltså med fördel använda din sömnapp för att lära dig mer om din sömn och vad det är som påverkar den i både positiv och negativ riktning.
Min kollega berättade att när han slutade snusa så sa hans app på morgonen att pulsen gick ner under natten och att poängen för återhämtning blev bättre. Det är ett utmärkt exempel på när mätning kan vara bra – det vill säga när den skapar värdefulla insikter! Jag nämner alltid nikotin som någonting som inte bara är dåligt för kroppen utan även påverkar sömnen negativt. Det är nämligen uppiggade och följaktligen stör det sömnen, precis som kaffe kan göra. Det jag säger lutar sig såklart på vetenskaplig grund, men att få det svart på vitt i sin app på morgonen verkade ändå vara extra effektivt för att få till en förändring!
På samma tema hade jag ett samtal med en vän som fascinerat berättade att sömnen enligt hennes app blev så mycket sämre bara av ett glas vin på kvällen. Då förstod jag vilken impact dessa appar har på människors beteenden. Mig veterligt finns det ingen information någonstans som säger att alkohol skulle vara bra för sömnen, inte heller har jag hört någon säga ”åh, jag sov så himla bra i natt eftersom jag drack två glas vin innan läggdags”. Även om det är vetenskapligt bevisat att alkohol är dåligt för sömnen så väger ändå den där poängen i sömnappen återigen väldigt tungt. Och därför ska vi passa på att använda informationen i apparna till någonting bra.
Att göra egna små experiment kan faktiskt vara bra för att komma till rätta med sin sömn på riktigt! Här kommer en kort beskrivning av hur du kan gå till väga:
Om din sömn enligt mätningarna har blivit lite bättre så kan du använda nedvarvningen som ett verktyg att ta till för att stärka effekten av dina sömnsystem i kroppen även framöver. Vill du testa någonting mer är det bara att göra samma sak igen. Välj någonting du tror kan vara bra för din sömn, till exempel att vara något mer fysiskt aktiv om dagarna. Gå till gymmet, ta trapporna, gör några armhävningar och grodhopp, vad du vill, men rör lite mer på dig än du brukar varje dag och utvärdera din sömn efter ett par veckor.
På så sätt bygger du enkelt din alldeles egna verktygslåda för bättre sömn.
Lycka till!
Jag godkänner att min e-postadress sparas enligt HejEngagemangs villkor