HejEngagemang logo
Logga för länk

Topp tio-listan

Här samlar vi det vi går igång på mest just nu - det kan vara en föreläsning, en podd eller en specifik forskare som kommit fram till något som vi gillar. Vår ambition är att listan skall vara levande och att vi byter ut dessa löpande under året så hälsa gärna på här i topplistan igen!

1

Mindfully
Många av de som vi träffar i våra uppdrag har en väldigt pressad och stressad arbetssituation. Det gäller inte minst cheferna. Att skapa tid för avslappning och nedvarvning är viktigt för att vi ska hålla länge och kan ge dig en chans att få perspektiv på det du gör om dagarna. Att få in en stunds meditation och avslappning i ditt liv är en bra investering i din hälsa och ditt välmående. Vi har tex testat appen Mindfully som finns där appar finns och det finns guidade meditationer och avslappningsmusik på Spotify och youtube. Testa! Och kom ihåg att det tar tid att skapa nya vanor så ge inte upp för fort.

Logga för länk Spana in Mindfully
2

Lilla stegets kraft
I tider av stor ovisshet, osäkerhet och hög förändringstakt är vi många som fullkomligt skriker efter hjälpmedel för att ändå få till våra beteendeförändringar. Det bästa och mest kraftfulla verktyg eller metod i detta sammanhang är lilla stegets kraft. Detta handlar helt enkelt om att inte sätta allt för ambitiösa målsättningar utan i stället ta små steg över tid som efter ett tag blir till ordentliga elefantkliv.

I vår bok "Börja göra" har Niklas Delmar skrivit ett kapitel om just "Lilla stegets kraft", som vi varmt rekommenderar att läsa.

Logga för länk Läs mer om boken Börja göra
3

Sömnpusslet
I denna bok av Helena Schiller, doktor i folkhälsa med bakgrund inom psykologi och numera även vår kollega på HejEngagemang, berättar hon mer om hur du kan göra enkla små förändringar för att både sova bättre och därmed prestera bättre på arbetet. Boken grundar sig på omfattande forskning kring sömn, stress och arbete. Boken hittar du där böcker finns. På internet alltså. Eller hör av er direkt till oss för en större beställning till hela teamet!

Logga för länk Läs mer om boken
4

Att leda i osäkra tider
Är du som vi intresserad av forskning och av det senaste inom ledarskap och management? Följ då Harvard Business review på LinkedIn.

De har bland annat skrivit hur osäkra tider påverkar ditt ledarskap. Vi som tror på kraften i ”tillsammans” och att ”tillsammans är starkare” gillar ett av deras tips extra mycket: don’t go on it alone. Connect with your peers who have their own set of experiences and perspectives to draw.

Logga för länk Läs hela inlägget på LinkedIn
5

Psykisk hälsa på jobbet
Det börjar bli mer och mer accepterat att prata om psykisk ohälsa även på våra arbetsplatser. Tillsammans måste vi bryta skammen och stigmatisering som är kopplad till psykisk ohälsa. Vi är hela människor både på och utanför jobbet och att prata om hur vi verkligen mår är viktigt för att skapa en omtänksam och inkluderande arbetsplats. Mind är en organisation som vi gärna lyfter upp och som bidrar och som vi gärna lyfter upp. Bland annat har de en sammanställning här av kunskapsläget kring psykologisk hälsa som vi tycker ni ska spana in!

Logga för länk Läs mer på Mind.se
6

Fråga forskaren podd - Simon Elvnäs
Simon Elvnäs – att gå från att tänka och prata till att prova och göra. I detta avsnitt av Fråga Forskaren gästas Johan och Zorica av Simon Elvnäs från KTH. Samtalet utgår från Simons forskning och bok ”Effektfull” där vi får ta del av vilka beteenden som vi behöver se mer av för att få till bra och effektfulla möten. Vikten av att skapa strukturer för att kunna jobba mer proaktivt, planerat och strukturerat i syfte att minska otydlighet och negativ stress. Hur får vi till ett medvetet ledarskap där ledare och medarbetare istället för att göra mer av allt, gör mindre och rätt?

Logga för länk Lyssna på podden
7

The dark factor of personality
I boken "Personlighet i arbete" finns ett kapitel om extrema personlighetsdrag i arbete. Hur kan den mörka sidan av personligheten vara både en fördel och nackdel för individ och organisation? Nya forskningsresultat tar upp det gemensamma med Fem Faktor Modellens A skala, Agreeableness eller Sympatiskhet, och den mörka sidan av personlighet. Läs mer om detta i länkade artikeln.

Du kan även göra testet här: https://darkfactor.org/

Logga för länk Läs artikeln
8

How, when and why bad apples spoil the Barrel
Negative group members and dysfunctional groups. This paper presents a review and integrative model of how, when, and why the behaviors of one negative group member can have powerful, detrimental influence on teammates and groups.

Logga för länk Läs artikeln
9

What is Self Determination Theory?
An excerpt from the opening keynote at The Self-Determination Theory Conference 2013 by Richard Ryan.

Logga för länk Se videon
10

Bygga medarbetarengagemang
Alumni har intervjuat Johan Book om konsten att bygga medarbetarengagemang. Intervjuare: Ylva Bäckström.

Logga för länk Titta på intervjun

Dela gärna artikeln!

Har du något nytt förslag till listan?

Maila oss gärna