HejEngagemang logo
Logga för länk

Topp tio-listan

Här samlar vi det vi går igång på mest just nu - det kan vara en föreläsning, en podd eller en specifik forskare som kommit fram till något som vi gillar. Vår ambition är att listan skall vara levande och att vi byter ut dessa löpande under året så hälsa gärna på här i topplistan igen!

1

Konsten att lyssna
På min 10 i topp just nu finns Annika Telleus bok Konsten att lyssna. Den skulle många må bra av att läsa och reflektera över sitt eget lyssnande. Vi är många som jag tror skulle må bra av att förändra vårt lyssnande på andra och på oss själva. /Mvh, Mia Pålsson (tips via hej@hejengagemang.se)

Logga för länk Läs mer om boken
2

Depphjärnan
I boken Depphjärnan gör Anders Hansen ett otroligt arbete med att förklara hur vi människor är designade sen urminnes tider och varför vi fungerar som vi gör. Vi är designade för överlevnad och reproduktion, inte för hälsa och välmående. Många av de insikter Anders delar med sig av i denna bok är direkt applicerbara i vår vardag, både på och utanför arbetet. När du har läst denna bok kommer du sannolikt känna dig än bättre rustad för att leda dig själv och andra i den föränderliga tid vi alla lever i.

Logga för länk Läs mer om boken
3

Öppet sinne
I boken Öppet sinne har författaren Adam Grant återigen tagit sig an några riktigt stora frågor som vi på HejEngagemang tror är otroligt viktiga att vi tar upp till dialog. Den handlar om vår förmåga (eller snarare utmaning) att lära om och tänka nytt för att därefter göra nya saker som kan skapa nya resultat. Denna bok måste du inte läsa, du vill läsa den!

Logga för länk Läs mer om boken
4

Andas - en bra grej
När det är mycket på gång är en av de bästa sakerna du kan göra att sakta ner och fokusera på ditt andetag. Men vad kan du göra när du är så stressigt eller rörigt att det inte funkar eller helt enkelt känns omöjligt att bara stanna upp och andas?

Här är några enkla men effektivt knep som tar in fler av dina sinnen och hjälper till att ta sig igenom stressen så att du kan få mer lugn och fokus.

Logga för länk Ta mig till knepen
5

Det är coolt att vara snäll
Hur många snällhetsutmaningar klarar du av? På Maskrosbarns hemsida kan du utmana sig själv och de du bryr dig om i en snällhetsutmaning. Vad sägs om att: Sprida kärlek och omtanke, vara snäll mot sig själv & visa tacksamhet. Bara bra saker om du frågar oss – vi på HejEngagemang har antagit och klarat av alla snällhetsutmaningar – gör det du med.

Logga för länk Var en snällis
6

Arkiv för forskningsnörden
AFA försäkring stödjer forskning och utveckling inom arbetsmiljö och hälsa. De satsar 150 miljoner kronor om året för att förbättra arbetsmiljö och främja hälsa och därmed minska arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro för de anställda inom det privata näringslivet, kommuner och regioner. De har samlat massor med kunskap från sina pågående och avslutade forskningsprojekt i sitt forskningsarkiv. Just nu lanserat i en betaversion och vi ser med spänning fram emot hur den utvecklas och fylls på – en möjlig guldgruva för oss forskningsnördar.

Logga för länk Läs mer här
7

Ostörd - principer för en skärpt arbetsdag
Känner du dig stressad? Tiden räcker inte till? Du kastas mellan olika arbetsuppgifter? Mötena avlöser varandra? Du känner att det är för mycket? Du är tyvärr inte ensam, utan det är ett problem för många. Gisela går hand i hand med vetenskapen och tar upp våra kognitiva funktioner, vår bandbredd i hjärnan och hur du skapar strukturer för en skärpt arbetsdag som främjar din mentala kapacitet och välmående. Inte tvärtom. En rejäl ögonöppnare kring att nuvarande arbetssituationer snarare stjälper än hjälper oss att nyttja vår fulla kapacitet och vad vi kan göra åt det. Här hittar du boken

Logga för länk Läs mer om boken
8

Nio underbara livslektioner
Tim Minchin, den tidigare UWA studenten som beskrivs som "sublimt begåvad, kvick, smart och ogenerat offensiv", har en karriär som skådespelare, musiker och komiker. I samband med att han tilldelades en hedersdoktor av University of Western Australia höll han detta magiska tal. Vårt råd till dig är: Lyssna - lär - gör. Ren och skär magi. In och kolla bara!

Logga för länk Se talet
9

Få bättre insikter i medarbetarnas engagemang
I denna artikel i Forbes tycker vi att författaren väl har fångat bredden på vad som behöver vara på plats för att medarbetarna ska ha förutsättningar att känna fullt engagemang. Det är frågor som rör ledarskapet, att ha koll på medarbetarnas behov, se till att det finns möjligheter att kunna komma med anonym feedback om det skulle finnas behov till det och att mäta samt komma med återkoppling på mätningarnas resultat. En bra checklista att hålla i handen för att arbeta strukturerat med att få upp frågan på agendan!

Logga för länk Läs artikeln
10

Öppna upp för ett Growth Mindset
Carol Dweck myntade begreppet Growth mindset. Enkelt uttryckt innebär Growth mindset ett förhållningssätt där man ser att talang och förmåga är något som kan utvecklas. Motsatsen är ett fixed mindset där man ser att förmågor och talanger är medfödda och alltså inte lika utvecklingsbara. Vi är övertygade om att talang och förmågor är utvecklingsbara och tror inte att du har en viss uppsättning förmågor. I denna film förklaras skillnaden mellan de olika förhållningssätten bland annat kopplat till lärande, utmaningar och feedback. Trevlig tittning!

Logga för länk Titta på filmen

Dela gärna artikeln!

Har du något nytt förslag till listan?

Maila oss gärna