HejEngagemang logo
Logga för länk

Topp tio-listan

Här samlar vi det vi går igång på mest just nu - det kan vara en föreläsning, en podd eller en specifik forskare som kommit fram till något som vi gillar. Vår ambition är att listan skall vara levande och att vi byter ut dessa löpande under året så hälsa gärna på här i topplistan igen!

1

State of the Global Workplace: 2022 Report
Dags igen för den globala medarbetarens samlade röst att sammanfattas i Gallups rapport. Vi ser fortsatt att pandemins efterskalv påverkat resultatet, även om trenden har stabiliserats så är siffrorna fortsatt låga.

Logga för länk Spana in rapporten
2

Locke's Goal Setting Theory of Motivation
För dig som vill ha fördjupad kunskap om Lockes “Goal setting theory”.

”Locke’s Goal Setting Theory is a great framework to use when setting goals for yourself or for your team. The theory is based on research showing that with the right goals your can increase both productivity and motivation.”

Logga för länk Titta på videon om GST
3

Arbetsgivarens och arbetstagarens ansvar vid distansarbete
Artikel från Umeå universitet, juridiska institutionen. Avsikten i den här artikeln är att analysera det rättsliga ansvaret för arbetsmiljön vid distansarbete och skissera eventuella brister i regleringen.

Logga för länk Läs artikeln om distansarbete
4

Does ChatGPT mean the end of “thought leaders”?
Artikel från Fast Company som lyfter både för- och nackdelar med ChatGPT kopplat till ledarskap.

Logga för länk Läs artikeln om ChatGPT
5

Rätt tid för tupplur
Artikel från Forskning&Framsteg. Forskning har visat att en kort period av sömn – en tupplur – kan gynna både vår tankeförmåga och kroppens övriga funktioner. Vad är den optimala längden på en tupplur?

Logga för länk Ta reda på rätta längden på en tupplur
6

7 steg mot den Kommunikativa Organisationen
Slutrapport av studien som har pågått sedan 2014 med syftet att öka kunskapen om kommunikationen betydelse för organisationens måluppfyllelse och framgång. Hur ser vi till att den strategiskt planerade Medarbetarkommunikationen driver verksamheten framåt?

Logga för länk Läs rapporten från Sveriges kommunikatörer
7

Att leda I förändringar handlar ofta om att motivera människor
Krönika i Chefstidningen av Alexander Löfgren om att ge upp idén om förändringsledning för att istället fokusera på personer, perspektiv och partnerskap.

”Men varför är det så svårt att samarbeta i förändring? En av många förklaringar är att vi ofta fokuserar på att utveckla för mycket samarbetsstruktur och för lite samarbetsskicklighet. Då försvårar vi i stället för att förenkla för samarbete.”

Logga för länk Ta mig till krönikan i Chefstidningen
8

Trött och deppig? Ta en charter!
En artikel om självledarskap skriven av Anders Rydell, leg. Psykolog, specialist i organisationspsykologi, debattör och författare.

Logga för länk Läs artikeln om självledarskap
9

Promoting Motivation, Health, and Excellence: Ed Deci at TEDxFlourCity
I den här viden beskriver Ed Deci, professor i psykologi vid University of Rochester och medgrundare av Self-Determination Theory, två vanliga former av motivation; självständig och kontrollerad. Han diskuterar de olika resultaten av varje form och konsekvenserna som kommer av detta i våra liv; särskilt i arbetet och i våra relationer.

Logga för länk Se videon om SDT
10

Do we have free will?
Samtal mellan Dr. Robert Sapolsky and Dr. Andrew Huberman om huruvida människan har en fri vilja och vår förmåga att ta beslut.

Logga för länk Se videon

Dela gärna artikeln!

Har du något nytt förslag till listan?

Maila oss gärna