HejEngagemang logo
Logga för länk

Topp tio-listan

Här samlar vi det vi går igång på mest just nu - det kan vara en föreläsning, en podd eller en specifik forskare som kommit fram till något som vi gillar. Vår ambition är att listan skall vara levande och att vi byter ut dessa löpande under året så hälsa gärna på här i topplistan igen!

1

How to change
Boken How to change av Katy Milkman sammanställer och förklarar på ett väldigt enkelt och pedagogiskt sätt de viktigaste sakerna att ha fokus på för att skapa och lyckas med de förändringar vi tar oss för.

Logga för länk Läs mer om boken
2

How to get motivated even when you don’t feel like it
Definitionen av motivation är en önskan eller drivkraft att initiera och upprätthålla ett visst beteende. Men ibland, oavsett hur passionerad du är för en viss uppgift kan det vara svårt att hitta motivationen att faktiskt göra det. I den här videon beskrivs skillnaden mellan inre och yttre motivation samt hur dessa krafter bidrar till vår drivkraft.

Logga för länk Titta på videon
3

The World Happiness Report
World Happiness Report utforskar de faktorer som bidrar till mänskligt välbefinnande, länders lyckovärderingar och vikten av att mäta lycka. Vi kan rekommendera rapporten från både 2023 och 2024.

Logga för länk Läs rapporten
4

Vem hjälper den som hjälper: att vara anhörig till någon med psykisk ohälsa
I den här boken varvas aktuell forskning med strategier för att minska stress, oro och hantera känslor av skuld och skam. Kom ihåg att du behöver ta hand om dig själv för att orka vara stöd åt någon annan.

Logga för länk Läs mer om boken
5

Dumma människor
Poddtips från följare! Lina Thomsgård och psykolog Björn Hedensjö undersöker mänskligt beteende och ger dig oslagbara livstips. Hur blir man en bättre partner, vän, anställd, chef och människa? Dumma Människor är Sveriges största (och ärligt talat roligaste) vetenskapspodd.

Logga för länk Lyssna på podden
6

Five monkeys - how to create a mentality of 85% of the people that we call MASS
En video om beteende. När man tillhör någon form av grupp, familj, religion, team eller organisation kommer accepterade beteenden att bli normer – oftast utan att bli ifrågasatta. Men när har det gått så långt så att gruppen inte längre vet varför dessa beteenden normaliserats?

Logga för länk Titta på videon
7

Rösten: så talar den till oss
Boktips från följare! I denna allomfattande röstbibel får du lära dig allt ifrån vad som är viktigt att tänka på när du pratar inför grupp, till hur du kan använda rösten för att leda, föra känsliga samtal eller hitta ditt civilkurage.

Logga för länk Läs mer om boken
8

Slutrapport: Kommunikativa offentliga organisationer – strategisk kommunikation som bygger relationer och förtroende.
Rapport från Lunds universitet med tre års sammanfattad forskning inom ramen för projektet Kommunikativa offentliga organisationer. I centrum för projektet står organisationers förtroende som är ett avgörande kapital för en framgångsrik verksamhet. I rapportens slutsatser presenteras tio kommunikativa imperativ som tar fasta på vad som driver och skapar förutsättningar för förtroendeskapande kommunikation.

Logga för länk Läs rapporten
9

Is it normal to talk to yourself?
Pratar du med dig själv? Lugn, du är normal! Att prata med sig själv kan kännas pinsamt och vissa människor stigmatiserar till och med detta som ett tecken på mental instabilitet. Dock visar årtionden av forskning att detta beteende är helt normalt och kan även bidra med psykologiska fördelar. Men spelar det roll vad vi säger till oss själva? Och hur?

Logga för länk Titta på videon
10

Schibboleteffekten: ledarskap, konsten och människans ansvar
Inom ramen för ett forskningsexperiment ställs en grupp chefer inför ett nytt ledarskapskoncept som i alla avseenden skiljer sig från de traditionella. Drabbade av starka konstnärliga upplevelser konfronteras de med livets mest fundamentala frågor. Hur påverkar detta deras syn på makt och ansvar?

Logga för länk Läs mer om boken

Har du något nytt förslag till listan?

Maila oss gärna