HejEngagemang logo
Kontakta oss

Hur får jag till hållbara beteendeförändringar?

När är egentligen den bästa tiden för mig som människa att göra det jag behöver göra för att få de resultat jag önskar? Både på mitt arbete och utanför. Många är vi människor som envist tänker att om jag bara springer fortare, arbetar hårdare, sover mindre (för att få några timmar till på dygnet), ja då måste resultaten jag vill ha snart komma. Är vi dessutom trötta och stressade när vi tänker dessa tankar och gör dessa saker är det stor sannolikhet att vi fortsätter göra saker som vi alltid har gjort, men nu med önskemålet om ett annat resultat. Jag vet för jag har försökt, men aldrig lyckats. Inte med denna strategi i alla fall.

När vi är trötta och stressade är det nämligen så att vår hjärna inte erbjuder oss några nya tankar och vägar att lösa våra problem på, utan vi fortsätter i samma hjulspår. Eftersom de senaste åren har erbjudit en hel del komponenter som för många av oss har bidragit till mindre energi, ökad upplevd arbetsbelastning och ökad upplevd stress är vi kanske inte som bäst riggade just nu att tänka nya tankar och göra nya saker för att få nya resultat. Eller?

 

Lilla stegets kraft skapar ständiga förändringar

I mitt fall är det egentligen aldrig rätt tid. Min upplevelse är att livet går i ett (relativt) högt tempo, hela tiden. Är det inte många spännande saker som händer på mitt arbete, är det i stället full rulle på hemmafronten med barn, fru, hund och kanin eller med att investera mer tid i mina relationer, min hälsa eller någonting annat. Därav har jag bestämt mig för att designa mitt liv utifrån att ständigt arbeta med mina förändringar och att ta mig an dessa områden med små steg som jag också följer upp kontinuerligt så att de verkligen blir gjorda. Blir de inte det ställer jag mig frågan: ”har jag rätt strategi för att få detta gjort” eller ”var det kanske inte så viktigt för mig i alla fall, för det verkar ju inte bli gjort”.

 

En annan viktig distinktion är att inte förändra för förändringens skull utan snarare ha ett förhållningssätt som heter ständiga förbättringar. Ordet förbättringar resonerar bättre med mig och min intention med mitt liv som handlar om att skapa förutsättningar för att må och prestera bra över tid. Samtidigt som jag vill ge mig själv möjligheten av att på riktigt vara närvarande och njuta av varje enskild dag vill jag ha ett lite längre perspektiv där det jag gör idag även bidrar till en bättre morgondag. Det är av denna enkla anledning jag har kommit att bli förtjust i lilla stegets kraft och kontinuerlig uppföljning som strategi för mina ständiga förbättringar. Att helt enkelt ta en dag i taget samtidigt som jag väljer att fokusera på att just denna dag ska bidra till ett långsiktigt välmående och hållbara prestationer, oavsett område i mitt liv.

Tips för att lyckas med dina beteendenförändringar

För mig behövde det ske en större livsomvälvande händelse för att jag skulle stanna upp, reflektera och arbeta fram en personlig vision och mission för det liv jag vill leva. När min mamma gick bort i cancer – 62 år gammal och alldeles för tidigt – blev slutet på hennes jordeliv, början på mitt nya förhållningssätt. Jag bestämde mig för att inte längre sitta i baksätet på mitt liv utan ta kommando och lära mig hur jag skulle angripa det på ett annat sätt.

 

  • Ensam är inte stark. Tillsammans är starkare. Jag behövde ställa om min hjärna, sluta tro att jag kunde allting själv och börja träna min muskel i att be om hjälp
  • Det är inte någon annans ansvarsområde att skapa det liv jag vill leva. Det är mitt ansvar och ju mer jag vet hur jag vill ha det, ju enklare att förklara för de i min närhet och på vilket sätt de kan stötta mig i att skapa detta liv
  • Jag kan inte förändra någon annan. Jag kan bara förändra mig själv och mina beteenden och på så sätt skapa förutsättningar för någon annan att förändras
  • Jag behöver en tydlig riktning kring vilket liv jag vill leva. Då behöver jag också i nästa steg förstå vad jag kan och vill göra för att skapa det livet, vilka strukturer jag behöver och vilka resurser det tar i anspråk. Sen behöver jag designa mina dagar på det sätt som stöttar det liv jag vill leva, idag och imorgon.

Metoder som hjälper dig att förändra beteenden

Det arbete jag har gjort i denna fråga är stöttat av olika tekniker och metoder för att göra det så enkelt som möjligt att lyckas med mina åtaganden. Några av dessa är

  • OBM – Organisational Behaviour Management,
  • NÖHRA – nuläge, önskat läge, hinder, resurser, aktiviteter
  • Lilla stegets kraft
  • AAR – Kontinuerlig uppföljning

 

Sen icke att förglömma den viktiga dialogen med de människor jag har närmast runtomkring mig: fru, barn, pappa, syster, vänner, kollegor, kunder och samarbetspartners. Och sist men absolut inte minst, jag har även haft glädjen att få samskapa en organisation tillsammans med fantastiska människor där jag varje dag får prata och påminna mig om allt detta. Detta är en väldigt starkt bidragande orsak till att jag idag i stor utsträckning lever det liv jag vill leva, gör de saker jag vill göra tillsammans med de människor jag vill vara med och hela tiden utvecklas som människa och i min yrkesroll.

För mig handlar mitt liv om att ge mig själv möjligheten att ha tid, pengar och energi att göra vad jag vill, när jag vill.

För mig handlar mitt liv om att ge mig själv möjligheten att ha tid, pengar och energi att göra vad jag vill, när jag vill. Det betyder helt enkelt att det jag gör på dagarna ska bidra till denna vision. Ingenting av detta är möjligt om jag inte först fokuserar på mitt eget psykiska och fysiska välmående och därefter på att vårda och utveckla mina relationer. Det är för mig de absolut viktigaste grundförutsättningarna för att kunna må och prestera bra över tid.

 

Avslutningsvis önskar jag dig all lycka med att få till de beteendeförändringar du önskar. Mitt bästa tips är att investera tid i att stanna upp, reflektera och på riktigt bestämma dig för vad du vill se tillbaka på några år fram i tiden och de minnen du skapade tillsammans med de du har runtomkring dig.

Dela gärna artikeln!

Jag godkänner att min e-postadress sparas enligt HejEngagemangs villkor