HejEngagemang logo
Kontakta oss

Hur vårdar du dina relationer på ditt arbete?

Vårdar du dina relationer på ditt arbete med lika mycket respekt och ansträngning som du vårdar de relationer som betyder mest för dig utanför ditt arbete? Om ja, tack för det. Om nej, varför inte? Varför är inte de människor du träffar största delen av din vakna tid värda lika mycket som de du har nära dig utanför ditt arbete? Har du en bästa kompis eller en nära vän på ditt arbete? Varför? Varför inte?

Hur fördelar du ansvaret i dina relationer?

Hur ser det ut i dina relationer? Hur brukar du fördela ansvaret? Med din partner, din chef eller med din kollega. Om din relation med din chef består av 100 % relationsenheter, hur fördelar ni ansvaret? 50/50? 70/30?

 

När jag ställer denna fråga på föreläsningar eller i möten, svarar de flesta att de försöker dela ansvaret i sina relationer 50/50. Min erfarenhet säger mig dock att detta är oerhört svårt. Hur mäter jag att jag har tagit mitt 50 %-iga ansvar i min relation? Det går ju nästan inte. Ofta blir det dessutom obalans i relationen när vi försöker fördela ansvaret 50/50. Det slutar många gånger med att den ena parten upplever att den andra inte tar lika mycket ansvar för den gemensamma relationen. Frustration uppstår.

 

Min uppmaning är därför följande: ta 100 % ansvar i alla dina relationer och låt den person du har en relation med göra samma sak, dvs att ta samma 100 % ansvar för er relation. Effekten av detta är nämligen att du aldrig kan skylla på någon annan och det kan inte heller den du har en relation med göra då.

 

Första gången jag kom i kontakt med detta sätt att förhålla mig till relationer var när jag gick ett utbildningsprogram med Balansekonomi. Jag hade länge gått omkring och lagt ansvaret för saker som hände i mitt liv hos andra. Medvetet och omedvetet. Det gjorde att jag blev frustrerad när saker inte blev eller var så som jag önskade. Det naturliga för mig var ofta då att titta utanför mig själv för att hitta förklaringar. Problemet med detta är att jag är ju jag. Jag kan inte vara och är inte någon annan än just jag.

 

När jag förstod kraften i att ta mitt 100 %-iga ansvar i alla mina relationer blev mitt liv otroligt mycket friare och enklare. Plötsligt förstod jag att jag hade all makt att skapa det jag vill skapa genom mitt eget varande och görande. I början var det så klart lite obehagligt, men nu upplever jag en enorm frihet i detta sätt att förhålla mig till relationer. Jag blir inte längre bitter och sur för att andra inte gör eller är som jag vill. Istället kan jag möta andra människor med en stark ödmjukhet och förståelse samtidigt som jag tar mitt 100 %-iga ansvar och förstår att jag skapar mina relationer utifrån mitt eget agerande och varande.

 

Enkla tips för att stärka dina relationer

Min hypotes är att det börjar med mig själv. Så fort jag tar mitt fulla ansvar för alla mina relationer och slutar lägga ansvaret hos någon annan upplever jag frihet.

 

I nästa steg har det för mig handlat om att berätta för de jag har relationer med att jag tar mitt 100 %-iga ansvar för vår relation. Därefter frågar jag om de är med på det och om de också kan tänka sig att göra samma sak i vår relation. Svaret har än så länge alltid blivit ett rungande ja. Detta gäller så klart i alla mina relationer, de som jag arbetar tillsammans med är för mig lika viktiga som de relationer jag inte arbetar med.

 

Avslutningsvis säkerställer jag varje dag innan jag går och lägger mig att jag har ”städat i min egen trädgård”. Med det menar jag att om jag har en känsla av att jag inte har tagit 100 % ansvar i någon av mina relationer så ser jag till att göra det. På så vis vaknar jag alltid nästa morgon med nystädade relationer. Den känslan och den kraften det medför är enorm.

 

Visste du att enligt Harvards studier som de har gjort under 75 års tid så är det kvalitativa relationer som korrelerar starkast med vår upplevelse av lycka? Väl värt att tänka på.

Dela gärna artikeln!

Jag godkänner att min e-postadress sparas enligt HejEngagemangs villkor