HejEngagemang logo
Kontakta oss

I vilken miljö och företagskultur växer du bäst?

Hur kommer det sig att jag ibland känner att jag har FLOW, är produktiv, effektiv, kreativ och glad – allt på samma gång? Och ibland inte. Hur påverkar din arbetsmiljö och den kultur du befinner dig i ditt välmående och din output? I denna artikel reflekterar jag om kraften i att vi befinner oss i den miljö och kultur som skapar bäst förutsättningar för att lyckas med det vi tar oss för.

Varför är det så viktigt med vilken miljö eller kultur jag arbetar i?

När jag var klar med mina studier efter universitet sökte jag arbete som alla andra. Jag visste inte på den tiden riktigt vad jag ville göra och därför spretade mina ansökningar mycket. Jag sökte alltifrån konsultroller till interntjänster. En ansökan jag skickade iväg minns jag särskilt starkt. Det var en digital ansökan och jag skulle svara på en rad frågor om min personlighet. När jag hade gjort klart formuläret och klickat på skicka fick jag med vändande mail ett meddelande att min personlighet inte passade på det företag jag hade skickat min ansökan till. Ridå. Jag tog detta väldigt hårt.

 

Jag fortsatte att skicka ansökningar och plötsligt fick jag napp. Faktiskt två napp. Samtidigt. Ett var som trainee i samma bransch som det företag som hade sagt till mig att min personlighet inte passade in i deras företagskultur och det andra var ett fyra månaders internship på L’Oréal i en roll som Merchandising assistant. Alla i min närmaste krets rådde mig att ta trainee-tjänsten då den innebar att jag skulle ha en fast anställning.

 

När jag var och träffade de jag skulle arbete med som trainee var det någonting som inte kändes 100 % rätt i min mage. Däremot när jag träffade VD och min blivande chef på L’Oréal kändes allting riktigt bra. På alla sätt. Så jag valde det. De fem åren som följde var fem magiska år. Jag stormtrivdes och var glad att jag hade lyssnat på min magkänsla. Vad var det då som egentligen hade hänt i denna process för mig?

 

Nu, femton år senare, har jag många nära vänner som arbetar eller har arbetat på dessa tre olika företag och det intressanta är att vi alla har älskat våra respektive arbetsmiljöer och företagskulturer. Vi tycker också mycket om varandra, men vi har även enats om att vi förmodligen inte hade velat byta företag med varandra. Varför då? Jo, av den enkla anledningen att olika människor trivs i olika miljöer och kulturer.

 

Låt mig ge ett exempel: på L’Oréal kunde instruktionen vara att jag skulle ta mig från Malmö till Stockholm. Hur jag skulle ta mig dit var det ingen som talade om utan de litade på att jag tog den snabbaste vägen och om jag körde i diket var det bara att ta mig upp igen. Dock uppskattades det inte om jag körde i samma dike två gånger. Denna kultur passar mig och min personlighet väldigt bra. Däremot arbetade jag med personer här som inte uppskattade detta sätt att arbeta och som därför inte heller stannade så länge i denna arbetsmiljö.

 

I den organisation som jag fick ett nej ifrån redan vid min digitala ansökan är kulturen en annan. Där finns det tydliga strukturer och processer i detalj för hur man tar sig ifrån Malmö till Stockholm. Den planen ska man helst inte avvika ifrån, i alla fall inte med några större avstickare. Detta förhållningssätt passar inte min personlighet särskilt bra. Med andra ord är jag ganska besvärlig att ha i en organisation med allt för strikta processer som ska följas. Då känner jag mig bakbunden. Det är så jag är. Bra eller dåligt. Jag lägger ingen värdering i det själv.

 

Idag kan jag därför känna en oerhörd tacksamhet till det där digitala formuläret som med vändande mail gav mig ett rungande nej till att gå vidare i den processen. Det formuläret sparade både mig och den organisationen en massa huvudvärk. Högst sannolikt.

 

Några enkla små tips när du väljer arbetsmiljö och företagskultur

Min fasta övertygelse är att vi människor växer olika bra i olika arbetsmiljöer och företagskulturer och därför är det oerhört viktigt att vi som individer verkligen tar reda på var vi växer bäst. Detta är inte alltid så enkelt så här kommer några enkla små tips:

 

  • Gör en grundlig analys gällande vilka miljöer du har växt bäst i hittills i ditt liv – ta dig tid att tänka efter när du har mått som bäst, varit som mest effektiv och skapat mest värde.
  • Lägg stor vikt vid att ta reda på, fråga runt bland vänner och bekanta, hur den arbetsmiljö och företagskultur du eventuellt ska arbeta i är på riktigt. Be om exempel. Känner du inte att dina värderingar och organisationens värderingar, arbetsmiljö och företagskultur stämmer överens till 100%. Fortsätt leta. Min erfarenhet säger mig att det sällan blir bättre med tiden.
  • Lägg minst lika mycket energi på att ta reda på vem ska vara din chef, vem som arbetar i det team du skall arbeta i och be att få ta referenser på din eventuella nya chef. Kolla om du känner någon som har arbetat med hen och försök även att ta reda på så mycket du kan om det team du skall arbeta med.

 

I min värld lägger vi allt för lite tid på dessa tre punkter ovan i jakten på att få ta oss an en ny utmaning. Vi stirrar oss ofta istället blinda på andra saker och det blir sällan bra för oss i längden. Därför rekommenderar jag dig att investera ordentligt med tid och energi i att göra analysen ovan innan du tackar ja till din nästa utmaning.

Dela gärna artikeln!

Jag godkänner att min e-postadress sparas enligt HejEngagemangs villkor