HejEngagemang logo
Kontakta oss

Kärleksbrev till chefer

Din medarbetare här. Jag är lite smått oroad. För dig. För oss. För det vi gör. Hur vi mår. För det vi presterar och uppnår. Sjuktalen för chefer exploderar och jag vill inte att du blir en av dem! Kärleksbrevet kan du använda på två olika sätt, ett är att själv reflektera över förutsättningarna som din chef skapar för dig i jakten på motivation, välmående och resultat. Efter det kan du också reflektera över hur vi kan göra saker och ting bättre? Tillsammans. Här kommer lite kärleksfulla tips* från mig. Till dig.

Johan Book

14/02/23

13 tips för ökat engagemang och resultat

 1. Var tydlig med vad jag ska uppnå för att vi ska skapa ett bra ekonomiskt resultat. Ett ekonomiskt resultat är en konsekvens av olika beteenden och aktiviteter. Låt oss diskutera dem lika mycket som våra ekonomiska siffror. Tydliga mål och prioriteringar i fokus tack. Att famla i mörkret är vare sig motiverande, lustfyllt eller utvecklande.

”Jag kan få dig att framstå som riktigt jäkla driven och duktig. Bra va?”

 1. Jag vill göra ett bra jobb och skapa bra resultat. Ditt jobb är att skapa bra förutsättningar för mig att göra det. Om det går bra för mig, går det bra för dig. Och företaget. Jag kan få dig att framstå som riktigt jäkla driven och duktig. Bra va?

 2. Ge mig ansvar och lita på mig. Jag vill väldigt mer än du tror. Sen tycker jag kanske inte alltid ditt sätt är det rätta. Men låt oss diskutera, bjud in mig i din värld så ska jag visa dig min.

 3. Jag kommer att ifrågasätta dig, dina beslut och förändringsinitiativ. Jag kommer nog vara riktigt jävla jobbig ibland. Förlåt på förhand. Det är inte för att jag är gammal, trött och inte ser helheten som du kanske tror. Det är för att jag vill att det ska fungera och bli så bra som möjligt. För dig. För mig. För företaget.

”Lägg tid på att förklara och få mig att förstå så ska du se att jag är med på tåget fortare än du hinner säga ordet förändringsmotstånd.”

 1. Var genuint intresserad av mig, det jag gör, vad jag kan och vad jag vill uppnå. Och då menar jag genuint intresserad. Lyssna. På riktigt. Ok?

 2. Jag är inte korkad, långt ifrån. Var ärlig mot mig. Jag genomskådar snabbt om du inte är sanningsenlig. Då tappar jag både förtroende och motivation.

 3. Detaljstyr mig inte för mycket, såvida jag inte tydligt behöver eller ber om det. Du ska leda och motivera mig på vår väg mot målet. Deal?

 4. Möten är kul och utvecklande. Låt oss diskutera hur de går för oss, vad våra kunder (interna såväl som externa) tycker om det vi gör och hur vi kan göra saker bättre.

”Att sitta och stirra på hundratals med powerpointbilder med enbart siffror får jag kliande utslag av. Låt oss istället tillsammans också föra vår verksamhet framåt.”

 1. Glöm inte bort den viktiga feedbacken, helst på de tydliga mål (som både handlar om vad vi ska uppnå och hur vi ska ta oss dit) som vi kommit överens om. Både för mig och gruppen. Vi är alla olika, ta dig tid att lära känna och förstå oss. Då kommer du att ha det mycket lättare att leda oss mot ett bättre resultat.

 2. Om jag gör något bra. Berätta det för mig, gärna inför andra. Om jag gör något dåligt. Berätta och diskutera det med mig. Bara mig.

 3. Jag vill bli bättre på det jag gör. Hjälp och stötta mig i det arbetet. Det kommer att gynna oss båda på lång sikt. Och vår avdelning. Och våra kunder. Och vårt företag.

”Jag är på din sida. På vårt företags sida. På hedersord. Inte ett enda korsat finger bakom ryggen.”

 1. Vissa saker kan jag bättre än dig. Du behöver inte ha svar på allt. Ibland vill jag bara diskutera en fråga. Punkt. Slut.

 2. Vill du att jag ska brinna för något lika mycket som du? Involvera mig i ett tidigt stadium, lyssna på mig och mina kollegor. Vi förstar att “vad” ibland ligger fast men låt oss vara med på resan “hur”. Låt oss vara med och forma framtiden för vårt arbete. Tillsammans kan vi göra något riktigt jäkla bra.

Stort lycka till!

 

/Din kära medarbetare

Forskningsbaserat hela vägen

* Varenda stavelse i kärleksbrevet är taget direkt från modern arbetspsykologiforskning. Om än i en lite mer kärleksfull tappning. Forskningsresultat med stark evidens som visar vilka ledarskapsbeteenden som har en tydlig koppling till ökad motivation och välmående, bättre prestation och förbättrat ekonomiskt resultat.

Dela gärna artikeln!

Jag godkänner att min e-postadress sparas enligt HejEngagemangs villkor