Här samlar vi det vi går igång på mest just nu - det kan vara en föreläsning, en podd eller en specifik forskare som kommit fram till något som vi gillar. Vår ambition är att listan skall vara levande och att vi byter ut dessa löpande under året så hälsa gärna på här i topplistan igen!
Gallup: What do people need most from leaders?
Gallup Global Leadership Report 2025 visar att framgångsrika ledare skapar hopp, bygger tillit, visar medkänsla och erbjuder stabilitet. Studien, baserad på data från 52 länder och 30 000 deltagare, avslöjar att hopp är det viktigaste – människor vill ha en tydlig riktning och framtidstro. Tillit skapas genom pålitlighet och öppenhet, medan medkänsla handlar om att se människan bakom rollen. Stabilitet ger trygghet i en osäker värld. Ledarskap är inte en titel, utan en relation som formar engagemang och välmående.
En äventyrares guide till inre lugn genom mental träning, mindfulness och bättre andning
Författare: Annelie Pompe. Att andningen är så viktig, både när man ska dyka djupt, eller bestiga höga berg är kanske inte så konstigt, men att de flesta av oss inte tar ett enda “riktigt” andetag under ett helt dygn, det är allvarligt. På riktigt. Köp denna bok, andas, läs vidare, andas.
Vad händer med oss vid en förändring?
Våra reaktioner på en förändring är olika beroende på vad förändringen innebär, men de allra flesta av oss reagerar instinktivt negativt på en förändring. Ett vanligt sätt att beskriva vad som händer vid en förändring är den kurva som Elisabeth Kübler-Ross skapade 1969. Ett aktivt förändringsarbete går ut på att ”platta ut” kurvan eller bygga en bro så att dalen inte blir så djup. Att som förändringsledare eller ledare vara medveten om förändringens olika faser, känslor och de funderingar som dyker upp gör det lättare att planera insatserna.
The Science of Productive Conflict
Avsnitt från podcaste ”WorkLife with Adam Grant”. Vi vet att konflikter på jobbet ofta känns obekväma – men tänk om det är just där som nyckeln till utveckling och innovation finns? I det här avsnittet tar Adam Grant med oss in i forskningen bakom produktiv konflikt. Vad skiljer ett team som vågar ifrågasätta från ett som fastnar i tystnad? Hur kan vi skapa en kultur där det är tryggt att tycka olika, och där friktion blir en drivkraft snarare än ett hot?
Med humor, skärpa och en hel del överraskande insikter visar Adam hur vi kan vända konflikter till något värdefullt – både som ledare och medarbetare.
Sverige om arbetsmiljö
Denna publikation från Myndigheten för arbetsmiljökunskap är full av insikter som får oss att vilja kavla upp ärmarna ännu mer. Visste du till exempel att meningsfullhet i jobbet hänger starkt ihop med hur mycket vi bryr oss om arbetsmiljön? Och att många vill veta mer – men inte riktigt vet var de ska börja? En tankeväckande läsning för alla som jobbar med engagemang, hälsa och kultur på riktigt.
Eisenhower-matrisen
Känslan av att allting vi gör på dagarna är bråttom, känner du igen den? Med hjälp av denna enkla matris kan du enkelt få stöd gällande att investera mer tid i att göra det som är viktigt och inte bråttom för att över tid tjäna tid och känna dig mindre stressad.
Moodnotes – reflection och självkännedom i fickformat
Hur mår du – egentligen? Moodnotes är en smart och användarvänlig app som hjälper dig att sätta ord på tankar och känslor i stunden. Appen bygger på kognitiv beteendeterapi (KBT) och positiv psykologi och gör det enkelt att reflektera, bryta negativa tankemönster och stärka självkännedomen över tid. Perfekt som daglig rutin för dig som vill utveckla ditt emotionella ledarskap – eller bara förstå dig själv lite bättre.
Multipliers
Författare: Liz Wiseman. Hur får vissa ledare människor omkring sig att växa, ta ansvar och prestera på topp – medan andra, ofta omedvetet, kväver engagemanget?
I Multipliers utforskar Liz Wiseman hur vi som ledare kan bli förstärkare istället för minskare – genom att ställa smarta frågor, ge utrymme och tro på människors potential. En favorit för alla som leder andra, och som vill förstå hur små beteenden gör stor skillnad.
Let’s get to know each other!
Vad händer när vi släpper idéer om "perfekt ledarskap" och istället börjar lyssna – på riktigt? I den här intervjun delar organisationsforskaren Ed Schein kloka tankar om relationer, trygghet och lärande. En påminnelse om att kultur inte byggs av policies, utan av nyfikenhet och mänskliga möten.
How to Engage Skeptics in Culture Interventions
Hur får man med sig de som rynkar på näsan åt kulturarbete? Den här artikeln från MIT Sloan går rakt in i hjärtat av det vi brottas med i många organisationer. Genom att lyfta perspektivtagande som nyckel, visar forskarna hur vi kan skapa verklig förändring – även bland skeptikerna. En viktig påminnelse om att trygghet och tillit inte är mjuka värden. De är grunden.