HejEngagemang logo
Kontakta oss

Tio värdefulla tips för att koppla bort tankarna från jobbet under semestern

Visst förknippar de flesta sommarsemestern med kravlösa mornar, slöa dagar och mysiga oändliga kvällar. Men faktum är att det inte alltid blir riktigt som man tänkt. Och då pratar jag inte om regn, mygg och oanade utgifter, eller om att dela boende med kusinens moster. Nej, jag tänker mer på de krav man kanske inte bör ha just under semestern och som du i de allra flesta fall kan undvika, just eftersom du har semester. Nämligen de jobbrelaterade kraven. Här ska jag berätta hur du kan göra för att hjälpa din högpresterande hjärna att varva ner när du är ledig.

För att optimera din återhämtning när du är ledig så handlar det om att kunna koppla bort för att kunna koppla av och sen kunna koppla på igen när det är dags. Med andra ord, ju bättre du förbereder dig i ditt arbete inför semestern, desto lättare blir det att koppla bort tankarna på jobbet när du är ledig. Det är nämligen då som du verkligen kan återhämta dig, varva ner och koppla av. Om du dessutom förbereder återgången till arbetet på ett bra sätt, så blir de positiva effekterna ännu mer påtagliga. Jag ska berätta hur!

 

Några ord från forskningen kring semester och återhämtning

Forskning visar nämligen att vi under en period av ledighet är som allra mest nedvarvade och välmående i mitten av ledigheten. Detta oavsett hur lång semester vi har. Det tror jag vi alla känner igen. Har inte du också svårt att varva ner och koppla bort tankarna på jobbet när du är ledig, framför allt de första dagarna? Och du känner säkert igen känslan och tankarna som smyger sig på när semestern börjar närma sig sitt slut. Du börjar säkert som många andra redan när det är flera dagar kvar på semestern att tänka på jobbet. Det är ju verkligen jättedumt. För tänk vad många värdefulla dagar av härlig avkoppling som vi då går miste om!

 

Vidare säger forskningen att det som ger bäst återhämtning under semestern är att koppla av och att göra saker som man gillar. Och detta oavsett om du väljer att springa milen varje dag eller ligga i hängmattan och äta glass. Däremot ska man undvika att ägna sig åt jobbrelaterade aktiviteter. Så kan du stänga ner helt (och i de allra flesta fall är det faktiskt möjligt) så är det så otroligt mycket värt! Mitt enklaste tips här är att testa och se vad som händer.

 

Det kommer gå bra. Men det gäller som sagt att förbereda sig väl. Och det gör du genom planering, prioritering och struktur. Jättejobbigt för vissa. Det bästa som finns för andra. Så hjälp varandra här om det behövs!

 

Allt handlar om att du ska kunna släppa jobbet den dagen du påbörjar din ledighet. Så, vad behöver vara på plats för att du ska kunna göra det? Ja, vad behöver du göra för att kunna koppla bort, koppla av och sen koppla på igen?

Här är mina bästa tips för optimal återhämtning under ledigheten:

 

  1. Gör en lista med de saker du behöver fixa eller få klart nu innan du försvinner in i din radioskugga. Sen behöver du titta närmare på listan och prioritera: Vad är verkligen viktigt att du hinner klart? Det prioriterar du högst och skriver in i kalendern. Hur ska du få det att hända? Kan du få hjälp med det på något sätt? Vilka saker är viktigt att du slutför även om det kanske egentligen inte är så bråttom? Det skriver du in i din kalender att du ska göra efter semestern. Gör gärna en checklista med saker du ska göra när du kommer tillbaka till jobbet. För skulle det vara så att en jobbtanke dyker upp under semestern så skriver du bara ner den i din lista och går tillbaka till hängmattan. Finns det saker du kan schemalägga, så du inte behöver jobba ”bara lite” mitt i semestern? Kanske ett inlägg i sociala medier, ett mailutskick, en publicering av någonting på hemsidan? Gör du det så kan du släppa det helt sen. Har du någonting på din lista som inte är så viktigt och inte heller särskilt bråttom? Hmm… låt det bara va. Kanske det kommer i ny dager efter semestern eller helt enkelt försvinner från listan. Vem vet?

 

  1. Förbered nedstängning av den jobbrelaterade digitala världen genom att ordna ordentligt med autosvar på mailen, tysta chatt-notiser och stänga ner vissa kanaler helt. Du kan också ta bort jobbrelaterade appar från den plats där de normalt ligger. Har du tänkt på att du rent slentrianmässigt (eller tvångsmässigt…) klickar på t ex mailappen så fort du öppnar mobilen. Testa att lägga en annan app där och se vad ditt pekfinger ställer till med de första dagarna. Kan bli spännande!

 

  1. Prata med dina kollegor om hur ni vill ha det när det gäller tillgängligheten under semestern. Detta mot bakgrund av era individuella behov och organisationens. De allra flesta ser det som det mest naturliga i världen att inte kontakta en kollega som är på semester. Medan andra ser det som en självklarhet att kunna vara nåbar när som helst, bara det inte är mitt i natten. Se till att ha koll på när alla i teamet är lediga och vad de har för preferenser under semestern när det gäller sin egen tillgänglighet. Någon kanske vill ha en speciell vecka som de är helt off, medan någon kanske vill kunna nås på telefon, men kommer inte kolla mailen och så vidare. Skriv gärna i någon gemensam kanal så alla vet vad det är som gäller. Om du eller någon annan är orolig över hur det ska gå på jobbet i någons frånvaro, är det viktigt att ni säkerställer att det kommer lösa sig och att de som är kvar kan täcka upp så den som är ledig kan slappna av.

 

  1. Meddela även eventuella kunder och/eller leverantörer när du ska gå på semester och vem de kan kontakta under tiden du är ledig. Kanske skicka en trevlig sommarhälsning med all relevant info kring vad det är som gäller under den tiden du är ledig. Kanske du inte vill bli kontaktad via sms eller telefon, men om du är tvungen att vara tillgänglig kommer läsa dina mail en viss dag i veckan? Ju tydligare du gör det för dig själv och andra, desto bättre blir gränsdragningen mellan arbete och vila. Och det är superviktigt att ha det just för att kunna koppla bort och koppla av.

 

  1. Prata med dem du ska umgås med på semestern om hur du vill ha det. Det är viktigt att du reflekterar över vad du har för behov för att optimera din återhämtning och ditt välmående under semestern. Kommer du behöva vara själv en stund om dagarna? Kommer du behöva extra mycket lugn och ro? Eller behöver du tvärtom vara supersocial och hitta på massa roliga grejer? Få stimulans? Se någonting nytt? Bara du vet vad du behöver. Och bara du kan uttrycka dina behov till din omgivning. Du kan inte begära att andra ska gissa. De har ju sina behov att fundera kring.

 

  1. Städa upp på skrivbordet (som du kanske inte har fysiskt, men i datorn). Rensa upp i mappar och mail, organisera och gör datorn (och kanske skrivbordet) redo och startklar inför dagen då du kommer tillbaka och ska börja jobba igen. Observera att om du organiserar om i mappar på ett smart sätt innan semestern så kommer du ha glömt hur sjutton det var du tänkte när du kommer tillbaka. Det kan jag nästan lova. Så skriv ner någonstans hur det var du tänkte kring vilka mappar som placerades var och av vilken anledning.

 

  1. Varva ner de sista dagarna innan du går på semester. Ta ett par dagar där du tar några extra pauser, eller gör någonting härligt utanför arbetstid som får dig att känna att det nästan är semester, fast du ännu inte är ledig. Både mornar och kvällar så här på försommaren i Sverige har så enormt mycket att erbjuda! Ta vara på det! Du kan ta en kopp kaffe en stilla morgon och iaktta morgondaggen och fågelkvittret eller ta en kvällspromenad och förundras över molnformateringen på den rosa himlen.

 

  1. Planera för de första och sista dagarna på din semester. Om du har haft en galen försommar på jobbet, se då till att inte boka in för mycket hålltider och måsten den första veckan om det går. Låt kropp och hjärna få vila från den typen av måsten ett tag. Sysselsätt dig gärna om du är rastlöst lagd eftersom både kropp och hjärna kommer ha svårt att ställa om till viloläge. Men gör någonting kravlöst. De sista dagarna på semestern är det dags att kanske börja stiga upp lite tidigare och komma in i någon form av livslunk som liknar rutiner. Men tänk på att du ändå ska vara ledig så länge du är ledig!

 

  1. Planera inför jobbstarten. Ja, redan nu! Planera för hur du på ett enkelt sätt ska kunna ta upp tråden efter semestern och koppla på igen. Du har din checklista med saker du ska göra när du börjar jobba igen. Men lägg också in saker i kalendern redan nu – även tid för återhämtning. Skriv in vad du ska göra när. Skriv också tydliga instruktioner och tankar kring det som du behöver tänka på när du tar upp arbetet igen. Tänk på att en utvilad hjärna är toppen! Men den kommer behöva lite tid att ställa in sig på helt andra krav när vi påbörjar arbetet efter en längre semester och då är det bra att ha lite genomtänkt strukturell hjälp. Ett sätt är att börja med en kortvecka för att komma igång i lagom takt.

 

  1. Gör det här till en härlig vana. Av naturliga skäl så brukar man få väldigt mycket att göra innan man ska gå på en längre ledighet. Det är mycket som behöver avslutas och annat ska planeras för eller delegeras. Samtidigt som du har mycket på din agenda så har alla andra det också och man kan få svårt att få till allt man vill få till både på hemmaplan och på jobbet. Men gör du det här till en innan-du-går-på-semestervana så kommer det bli lättare att få till för varje gång.

Lycka till och ha nu en skön och vilsam semester!

Om du vill läsa mer:

Här kan du titta på en sammanställning av aktuell forskning kring semester och återhämtning!

 

Semester nu och då

Dela gärna artikeln!

Jag godkänner att min e-postadress sparas enligt HejEngagemangs villkor