För många år sedan lyssnade jag på ett föredrag med en glad människa från Göteborg, Christer Olsson. Han hade då några år tidigare släppt en bok med titeln: Vart är du på väg och vill du dit? Denna fråga är otroligt relevant att ställa sig, inte bara en gång i livet, utan regelbundet. Varför då? Jo, av den enkla anledningen att om jag inte vet vart jag är på väg, vad spelar det då för roll vilken väg jag tar? Det betyder ju kanske då att jag inte väljer att designa mitt liv så som jag önskar att det egentligen ska se ut. Här kommer några tips på hur du kan gå tillväga för att ta dig ännu närmare den design du vill ha på ditt arbetsliv och ditt liv utanför ditt arbete.
07/01/25
Innan jag tar första steget mot min framtid är det ju bra att jag identifierar vart jag befinner mig just nu. Håller du med? Om jag ska till Sundsvall är det bra att veta vart jag startar ifrån; Lund, Trollhättan eller Kiruna? Beroende på vart jag befinner mig när jag ska starta resan kommer ju vägen mot Sundsvall se lite olika ut.
Det finns givetvis en ocean av frågor att ställa i detta sammanhang. Frågorna ovan är bara några tips på vägen när du ska identifiera ditt nuläge kopplat till ditt arbete.
Kanske befinner du dig redan idag på en arbetsplats där du trivs som fisken i vattnet. Om så är fallet, grattis! Då handlar denna punkt mer om att identifiera vad du ska göra eller säga för att fortsätta på denna resa du redan är på. Om du däremot inte känner att det känns hundra där du är idag, ja då är det dags att ta ditt ansvar och fundera på hur du vill att det ska se ut framåt.
När du nu har svarat på dessa frågor, alla eller några av dem, kanske du har gett dig själv en tydligare bild av hur du vill att ditt arbetsliv ska se ut?
Vad brukar du skylla på när det inte ser ut som du önskar eller blir som du vill? Vi människor är väldigt bra på att hitta på ursäkter och omständigheter, som ofta ligger utanför oss själva. Att vi inte är där vi vill vara beror då ofta på att någon annan inte har sett oss, gett oss de förutsättningar vi förtjänar, barnen står i vägen för oss och så vidare. Vissa av dessa argument kan så klart ibland vara relevanta och en del av sanningen, men min upplevelse är att de sällan är hela sanningen.
Nästa fråga att ställa dig nu är: Är det verkligen sant?
Min gamla vanligaste ursäkt att jag inte hade tid visade sig vara falsk och egentligen var jag trött och hade ingen energi. Det var inte tiden det var fel på så att säga. Det var att jag var trött och därför kändes dygnet väldigt kort och att tiden inte räckte till.
Nu är det dags att kolla igenom vilka resurser du har att tillgå och vilka behov du har som du vill tillgodose när du designar ditt uppdaterade arbetsliv. Viktigt för oss alla är att vi känner oss kompetenta, autonoma och att vi känner samhörighet, i alla fall om vi ska tillgodose våra psykologiska behov för att känna oss motiverade, på riktigt.
Och vad är du beredd att göra för att ta dig till nästa nivå i ditt medarbetarskap och arbetsliv? Vad skulle ditt första lilla steg kunna vara på din resa mot ett ökat välmående och mer hållbara prestationer? Vilka befintliga vanor behöver du behålla på denna resa? Vilka vill du sluta med och vad ska du börja göra?
Skapa dig nu din individuella handlingsplan för ett arbetsliv där du faktiskt vill gå till arbetet och att du inte går dit för att du måste.
Stort lycka till!
Jag godkänner att min e-postadress sparas enligt HejEngagemangs villkor