Det är viktigt att vara noga med återhämtningen även om man mår bra och tycker att det man gör är både engagerande och utvecklande. I det moderna och gränslösa arbetslivet gäller det att själv kunna sätta sina gränser. Ett aktivt arbetsliv utan återhämtning är nämligen i längden inget hållbart arbetsliv.
14/03/23
I den här artikeln förklarar jag varför dagens alltmer gränslösa arbetsliv kan innebära en del utmaningar – trots att det troligtvis erbjuds mer autonomi än någonsin där ute. Men att sätta gränser är inte alltid lätt, så därför får du här lite hjälp på traven!
Samhället har under många år utvecklats och präglats av digitalisering, högteknologisk utveckling och en växande globalisering och i det moderna arbetslivet kan flera arbetsuppgifter utföras när som helst och var som helst, något som gör arbetet “gränslöst” i både tid och rum. Detta har inte bara lett till att vi idag kan arbeta mer effektivt, det har även inneburit många nya möjligheter för företagen och större flexibilitet för de anställda.
Ett gränslöst arbete innebär för de allra flesta anställda att de har mer kontroll i det de gör om dagarna. Att kunna arbeta med frihet under ansvar innebär också att arbetet ofta upplevs som mer stimulerande och utvecklande – med mer autonomi skapar vi helt enkelt förutsättningar för ett ökat engagemang!
Digitaliseringen, flexibiliteten och det ökade ansvaret för den enskilde individen innebär också en del utmaningar. Tempot är högt och tiden för återhämtning har minskat. Något som syns inte minst i rapporteringen kring stressrelaterad ohälsa. Eller egentligen borde man kanske kalla det för ”brist-på-återhämtningsrelaterad ohälsa” eftersom det är precis det som det hela handlar om. Och brist på återhämtning ökar för den delen inte bara risken för ohälsa, det påverkar dessutom förutsättningarna i vårt medarbetarskap. Har man ingen ork att ta hand om sin egen vardag så blir det svårt att bidra med positiv energi, stöttning och engagemang på arbetsplatsen. En trött och sliten kollega har helt enkelt inte förmågan att sätta syrgasmasken på sina medarbetare eftersom den egna syrgasmasken för länge sen har trillat av.
En trött och sliten kollega har helt enkelt inte förmågan att sätta syrgasmasken på sina medarbetare eftersom den egna syrgasmasken för länge sen har trillat av.
Att sätta sina egna gränser i ett gränslöst arbetsliv är en förutsättning för ett hållbart arbetsliv. Ja, för om vi anammar en strategi där återhämtningen helt enkelt bara får det utrymme som blir över när man har arbetat klart, så kommer vi inte att hålla särskilt länge. Här krävs ett aktivt åtagande både från arbetsgivare och anställda där man tar hundra procent ansvar för att sätta de gränser som ibland inte längre finns. Och det kräver både planering och struktur. Det gäller att öppna upp för en ständigt pågående och medveten diskussion på arbetsplatsen för att på så sätt lyfta det som hindrar medarbetare från att skapa en bra balans mellan arbete och fritid på deras individuella villkor.
I vår kostnadsfria webinarieserie Helenas hörna grottar vi ner oss i frågor om stress, sömn och återhämtning med Helena Schiller, doktor i folkhälsa och Niklas Delmar.
Jag godkänner att min e-postadress sparas enligt HejEngagemangs villkor