Att kunna skapa rätt förutsättningar för engagemang har en direkt positiv inverkan på såväl organisationens lönsamhet som medarbetarnas välbefinnande. Samtidigt har välmåendet en avgörande roll när det gäller att kunna upprätthålla de förutsättningarna över tid. I den här artikeln undersöker vi hur välmående påverkar medarbetarnas engagemang och varför det är viktigt att prioritera både psykiskt och fysiskt välbefinnande på arbetsplatsen för att lyckas.
05/11/24
Det har blivit alltmer tydligt att en hälsosam och nöjd medarbetare inte bara bidrar till en positiv arbetsmiljö utan även till ökad produktivitet och förbättrad lönsamhet. När medarbetarna mår bra, både fysiskt och mentalt, så mår också organisationen bra. Välmående medarbetare har helt enkelt mer energi och är mer motiverade att bidra till organisationens framgångar. Medarbetare som känner sig friska och trygga är mer benägna att engagera sig i både arbetsuppgifter och kollegor.
En välmående medarbetare är mer effektiv, motiverad och kreativ. Men inte bara det, man är även bättre rustad att kunna hantera arbetslivets stress och många krav. Det blir en positiv spiral eftersom det i sin tur minskar risken för stressrelaterad ohälsa, vilket är en av de absolut största fienderna till arbetsengagemang, till en väl fungerande organisation, till samhället och till människan. Börjar man prestera på bekostnad av sitt välmående så tar det ganska snart stopp – och det plötsligt.
Hälsan är betydande. Färre sjukdagar resulterar inte helt förvånande i mer närvaro, och det i sin tur gör att vi träffas, umgås, löser uppgifter tillsammans, tar oss mot målen tillsammans – i såväl med- som motgång. Och bra samarbeten skapar en känsla av samhörighet, vilket är en av byggstenarna till ett starkt engagemang på en arbetsplats.
Välmående individer tenderar faktiskt att ha bättre relationer på arbetsplatsen. Det beror på att de har förmågan, energin och orken att skapa en stöttande arbetsmiljö och helt enkelt att vara en bra kollega. Goda relationer och en öppen kommunikation skapar en trygg arbetsmiljö där medarbetarna känner sig värderade och förstådda. Medarbetare som trivs och mår bra är mer benägna att uppmuntra och stödja sina kollegor, vilket ytterligare stärker förutsättningarna för ett högt engagemang.
En organisation som värdesätter hälsa och välmående främjar på så sätt en positiv arbetskultur där samarbete, gemenskap och engagemang kan frodas.
Faktum är att vi ju inte alltid mår bra. Det är fullt naturligt att alla mår både psykiskt och fysiskt dåligt i perioder. Eller så har vi bara en dålig dag ibland. Så är det ju.
När man inte har ork och inte mår bra så blir det lätt så att man tappar intresset och motivationen för såväl arbetsuppgifter, som företaget och kollegorna. Man marineras i negativa tankemönster som gör att man börjar tvivla på sig själv när det gäller både sina yrkesmässiga och sociala förmågor. Allt detta påverkar engagemanget negativt, men med rätt förutsättningar är det ändå möjligt att känna engagemang även när man inte mår bra.
När företag investerar i sina anställdas hälsa, investerar de också i sin framtid. Genom att implementera enkla men effektiva metoder kan vi stötta trötta medarbetare och främja en arbetsmiljö där engagemanget kan utvecklas och leva vidare, oavsett externa förutsättningar. Här är några saker att fundera över:
Engagemang skapas genom en känsla av meningsfullhet. Om man ser syftet eller betydelsen i det arbete man utför kan det skapa inre drivkrafter och motivation tack vare en känslomässig koppling, även i tuffare perioder.
Att få stöttning, pepp och avlastning från sina kollegor när man inte är på topp kan skapa en arbetsmiljö med trygga relationer som kan ge den energi som behövs för att skapa förutsättningar för engagemang i arbetet.
Kan du prata öppet och ärligt kring att du inte är på topp. Kan du förklara varför och faktiskt be om hjälp? Kan du göra det utan att mötas av någon som himlar med ögonen, suckar eller kommer med någon nedvärderande kommentar? Om du kan det har ni goda förutsättningar för att bibehålla engagemanget i gruppen även när du – eller någon annan mår sämre i perioder.
Att sätta upp och uppnå flera små enkla mål kan ge en boost av motivation tack vare känslan av att man faktiskt lyckas trots att man inte mår så bra. Det kan öka känslan av kompetens vilket är en av byggstenarna till inre drivkrafter och engagemang.
Att hålla sig sysselsatt med dagliga rutiner kan ge en känsla av engagemang och lyfta humöret, även temporärt. Att ha en rutin kan ge en känsla av normalitet och stabilitet, vilket kan vara motiverande.
Det är viktigt att komma ihåg att varje individ är unik och att alla har olika förutsättningar för välmående, men det som gäller för alla är följande: Det är normalt att känna sig mindre engagerad i perioder.
Hälsa och välmående är genomgående viktiga nyckelfaktorer för att stärka medarbetares engagemang i arbetslivet. Genom att lägga fokus på medarbetarnas välmående kan organisationer inte bara boosta engagemanget, utan även skapa en mer produktiv och harmonisk arbetsmiljö. Fokus på hälsa och välmående främjar en positiv arbetskultur där medarbetare vill engagera sig och bidra. De kommer göra en aktiv insats för att bidra till företagets mål och de tenderar att även vilja stanna kvar – även i de tuffare perioderna. I en arbetsmiljö där man öppet kan prata om obalans i livet eller dåliga dagar skapas också en trygghet, vilket i sin tur bidrar till ett ökat emotionellt engagemang.
Fokus på hälsa och välmående främjar en positiv arbetskultur där medarbetare vill engagera sig och bidra
Sambandet mellan hälsa, välmående och medarbetarengagemang är tydligt och avgörande för en organisations framgång. Genom att prioritera medarbetares hälsa och skapa en stöttande arbetsmiljö kan företag inte bara höja engagemanget utan också förbättra den övergripande produktiviteten och lönsamheten. Investeringar i hälsa och välmående bör ses som en strategisk investering snarare än en kostnad, eftersom fördelarna sträcker sig långt bortom det individuella planet till hela organisationens välbefinnande.
När individer mår bra, mår även arbetsplatsen bra. Att prioritera välmående är en investering i både människorna och i företaget som helhet.
Jag godkänner att min e-postadress sparas enligt HejEngagemangs villkor