Psykologisk trygghet har blivit en central faktor för att skapa en arbetsplats där medarbetare vågar uttrycka sina åsikter, dela idéer och erkänna misstag. Som ledare spelar du en avgörande roll i att bygga denna miljö – men glöm inte att också stärka din egen psykologiska trygghet. En trygg ledare banar väg för trygga och engagerade medarbetare!
12/11/24
Som ledare är det avgörande att ha en klar vision och tydliga mål för ditt ledarskap. Ofta skapar vi en tydlighet i verksamhetens mål men har du även en tydlig riktning för ditt ledarskap? Hur vill du vara och uppfattas som ledare och vad vill du uppnå i ditt ledarskap? Hur ser din plan ut för att nå dit. Genom att ha en tydlig riktning kan du känna dig mer säker i dina beslut och handlingar. Involvera även ditt team i att tänka till runt ledarskapet och vad som behövs och var öppen för deras feedback. Detta skapar inte bara en känsla av delaktighet, utan ger dig också värdefulla insikter som kan stärka din trygghet. En tydlig vision fungerar som en kompass som guidar dig och ger ditt team större förståelse och trygghet att hantera utmaningar och förändringar. Att ha en klar vision hjälper dig att hålla fokus på det som är viktigast och undvika att bli distraherad av mindre viktiga frågor, vilket ytterligare bidrar till din psykologiska trygghet.
Bra relationer med medarbetarna ger dig en känsla av tillhörighet och stöd, vilket är viktigt för din egen trygghet.
Att bygga starka relationer med dina medarbetare är en nyckel till att känna sig trygg i sin ledarroll. Visa genuint intresse för dem som individer och skapa en öppen dialog. Genom att lära känna dina medarbetare på ett personligt plan, kan du bygga förtroende och respekt. Detta gör att du känner dig mer trygg i att dela dina tankar och idéer, och du får också stöd från ditt team när det behövs. Att ha en-till-en-samtal och teamaktiviteter regelbundet fördjupar relationerna inom gruppen och ökar den psykologiska tryggheten. När du investerar tid och energi i att förstå dina medarbetares styrkor, svagheter och ambitioner, skapar du en arbetsmiljö där alla känner sig värderade och hörda. Du ger de också tillfälle att lära känna dig både som ledare och som person. Det bidrar till en starkare sammanhållning där du kan känna att ni tillhör samma lag. Bra relationer med medarbetarna ger dig en känsla av tillhörighet och stöd, vilket är viktigt för din egen trygghet.
Att vara öppen för feedback och kontinuerligt arbeta med din egen utveckling är avgörande för att öka din psykologiska trygghet. Genom att aktivt efterfråga feedback från dina medarbetare och kollegor, kan du identifiera områden där du kan förbättras och stärka din kompetens. Detta bidrar till en känsla av trygghet och självförtroende i din ledarroll. Feedback hjälper dig att förstå hur andra uppfattar ditt ledarskap och ger dig möjlighet att justera och förbättra dina metoder. Dessutom visar det att du värdesätter andras åsikter och är villig att växa och utvecklas. Att fylla på med kunskap och insikter genom ledarskapsutbildningar, workshops och nätverk kan också ge dig nya perspektiv och verktyg för att hantera olika situationer, vilket ytterligare stärker din trygghet. Att ha en mentor eller coach kan också vara till stor hjälp för att få stöd och tips i din ledarroll, vilket kan bidra till din psykologiska trygghet.
Glöm inte att sätta på syrgasmasken på dig själv innan du hjälper andra.
Det är viktigt att du som ledare tar hand om ditt eget välmående – att du ”sätter på syrgasmasken på dig själv innan du hjälper andra”. Att ha en balans mellan arbete och fritid, och att ta tid för återhämtning, är viktigt för att kunna hantera stress och utmaningar. Genom att prioritera ditt eget välmående, kan du vara en mer närvarande och engagerad ledare. Detta innebär att du behöver sätta gränser för ditt arbete, ta regelbundna pauser och göra saker som ger dig energi och glädje. (gör gärna energikollen). När du mår bra kommer du att vara ett bättre stöd och inspiration till ditt team. Att ta hand om dig själv att röra på dig, äta bra och se till att du får tillräcklgit med sömn är viktigt för att både kroppen och knoppen ska orka!
Att våga visa sårbarhet som ledare är en kraftfull strategi för att bygga psykologisk trygghet. Att erkänna att du inte har alla svar och att du också kan göra misstag, skapar en kultur av öppenhet och lärande. Det gör att du blir bättre som ledare eftersom du vågar prova nya vägar för att nå dit du vill med ditt ledarskap. När du visar sårbarhet, uppmuntrar du också dina medarbetare att vara öppna och ärliga, vilket stärker teamets sammanhållning och förtroende. Deras förtroende för dig som ledare kommer att öka om du visar att du inte har alla svaren och att du också gör misstag – vi litar på människor av kött och blod, inte på robotar eller supermänniskor . Att vara sårbar innebär också att du är autentisk och äkta vilket gör att medarbetarna känner att de kan lita på det du säger och att du inte spelar ett spel!
Som ledare är ditt fokus naturligtvis att främja teamets och medarbetarnas psykologiska trygghet. Men kom ihåg att också skapa psykologisk trygghet för dig själv! När du är trygg sprider det sig till teamet, vilket gör att ni tillsammans kan hantera utmaningar, nå bättre resultat och må bra på vägen.
Vi erbjuder en heldagsutbildning som gör dig bättre rustad att jobba med psykologisk trygghet och feedback och skapa bättre effekter av förbättringsarbetet mot en tryggare arbetsplats. Du får med dig kunskaper och verktyg som gör att du bättre kan bidra till en mer välmående och högpresterande personalstyrka! Under dagen varvas presentationer, reflektion och samtal kring arbetet med att förbättra den psykologiska tryggheten och effekterna av väl genomförd feedback.
Jag godkänner att min e-postadress sparas enligt HejEngagemangs villkor