Intervju med Dagens industri.
Med hjälp av HejEngagemang gick en avdelning på AFRY från sämst till bäst engagemang och lönsamhet. Hemligheten? Ett evidensbaserat ledarskapsprogram med fokus på transfer of training, eller lärtransfer.
30/10/24
– Vi befinner oss i en föränderlig tid där ledarskapet är viktigare än någonsin, säger Emma Egnell, vd, medgrundare och organisationskonsult på HejEngagemang.
Samtidigt lider allt fler chefer i Sverige av psykisk ohälsa, enligt statistik från bland annat Försäkringskassan.
– Kraven på resultat och prestation är höga. En ledare förväntas också vara visionär, kunna engagera, lyssna och coacha. Det är en stor utmaning för hela arbetslivet.
HejEngagemang startades som ett opinionsbildande initiativ för att lyfta hur viktigt det är att öka engagemanget på svenska arbetsplatser. Sedan några år tillbaka ingår också ledarskapsprogram för att öka organisationers välmående, engagemang och lönsamhet.
– Vi utgår från den mest evidensstarka teorin inom arbetspsykologiforskning om engagemang och motivation som heter självbestämmande-teorin. Den visar att vi behöver känna oss kompetenta, autonoma och uppleva samhörighet för att kunna känna oss engagerade och motiverade. Ledarskapet är avgörande för att skapa de här förutsättningarna.
HejEngagemangs ledarskapsprogram börjar med en förstudie, där man intervjuar medarbetare och genomför en nollmätning av engagemanget i organisationen.
– På så sätt får vi en tydlig bild av vad organisationen och ledarskapet kan förbättra. Vi skräddarsyr programmet efter vad just din organisation behöver. Det skiljer oss från traditionella ledarskapsutbildningar där man kanske åker iväg en helg och genomför modul 1: svåra frågor, modul 2: feedback och så vidare.
Programmen är mellan 12 och 18 månader långa och vanligen har man sex träffar under tidens gång, som bortsett från första gången är halvdagar.
– Det är viktigt för oss att cheferna och ledarna som deltar också ska kunna vara tillgängliga för sitt team halva dagen. Utbildningen ska inte vara ytterligare ett stressmoment.
Mellan gångerna är det upp till deltagarna att hålla utvecklingen levande genom att implementera de nya kunskaperna i sin vardag, samtidigt som man har regelbundna möten med sina ledarkollegor. Varje kvartal genomför HejEngagemang dessutom mätningar för att kunna jobba datadrivet och sätta in insatserna där de gör som mest nytta.
Ett begrepp som Emma Egnell gärna pratar om är lärtransfer. Det handlar om att säkerställa att kunskapen som ledarna får verkligen kan appliceras i deras vardag. I HejEngagemangs ledarskapsprogram sker därför endast 10 procent av lärandet under själva utbildningstillfällena.
– Utöver det sker 20 procent tillsammans med andra ledare, och hela 70 procent sker i det dagliga arbetet med teamet. Vi vill inte att vårt program ska läggas ovanpå det bitvis redan stressiga arbetet, utan att det ska bli en del av vardagen.
Det evidensbaserade programmet har gett fina resultat hos flera organisationer. Emma Egnell nämner Lannebo Fonder, där de hjälpte dem att minska sjukfrånvaron och öka lönsamheten.
– Deras engagemangsindex gick från 40 till 78 under en 15-månadersperiod. Vi har också jobbat med AFRY, där vi hjälpte en avdelning att gå från lägst till högst engagemang och lönsamhet inom organisationen.
Ett annat exempel är Linköpings största fastighetsbolag Stångåstaden.
– De låg redan på världsklassnivå när vi började samarbeta, men vi lyckades ändå höja deras Employee Net Promoter Score från 65 till 72. Här var vd:n otroligt engagerad på alla våra träffar och hela organisationen var väldigt duktig på att applicera allting i vardagen.
– Sammanfattningsvis så kan vi genom att designa ledarutvecklingsinsatser med hög lärtransfer säkra att de satsningar man gör som företag på att utbilda sina ledare kommer bli en investering i hållbara prestationer och resultat och inte enbart en kostnad.
– En engagerad chef som följer upp utvecklingen är avgörande.
– Lärandet måste vara direkt användbart i vardagen för att snabbt ge effekt.
– Regelbunden avstämning med kollegor hjälper till att bibehålla momentum och justera lärandet.
– Löpande mätningar ger konkreta insikter i vad som fungerar och vad som kan förbättras.
– När ledarskapsutveckling blir en del av vardagen är det lättare att få effekt.
Jag godkänner att min e-postadress sparas enligt HejEngagemangs villkor