HejEngagemang logo
Kontakta oss

Så skapar du bästa förutsättningarna för en höst med energin i behåll

Låt inte sommarens välgörande effekter nu gå till spillo! Ta med dig det du mår bra av och förvalta det väl. Men för att lyckas med det behöver du avsätta en stund till att fundera lite.

Avsätt tid för reflektion och hitta dina prioriteringar för välmående

För att ta reda på vilka goda vanor du bör prioritera för att må bra och ha energi nog att klara av vardagen när mörkret smyger sig på i november så behöver du fundera på hur du, om du fick bestämma skulle vilja att hösten såg ut. Genom att sätta ord på det så får du en bra översiktsbild som också bir din målbild. Det kommer sen att hjälpa dig att hitta rätt allt eftersom du bestämmer dig för vad du ska göra så det går i linje med din målbild. Så, vad vill du fokusera på i höst? Vill du ha mer tid till relationer, till prestationer och utveckling eller vill du ha mer tid till återhämtning, eller rent av bara ha lite roligare!

Vad vill du fokusera på i höst? Vill du ha mer tid till relationer, till prestationer och utveckling eller vill du ha mer tid till återhämtning, eller rent av bara ha lite roligare!

När du sen har din målbild klar för dig så kan du fundera på vad tar du med dig från sommarledigheten, eftersom det ligger närmst i tid. Vad har varit mest välgörande för dig nu när du har varit ledig? Har du haft färre tider att passa? Har du sovit bättre? Har du haft tid till att röra på dig mer? Ätit mer hälsosamt? Vilka härliga vanor vill du ta med dig in i hösten? Skriv ner det du spontant kommer på.

 

Sen är det ju inte alla som faktiskt får enbart vila och återhämtning under sommaren – ibland kan man behöva ”ta semester ifrån semestern” genom att gå till jobbet. Det finns så mycket vi inte kan påverka, vilket innebär att vi kanske inte alltid får tid för att ta hand om oss själva bara för att vi är lediga. Därför är det bra att också se tillbaka på vilka vanor du mådde bra av under våren. Det är viktigt att få med sig det som faktiskt fungerade bra under den tid då du var inne i ekorrhjulet och trampade på, eftersom det troligtvis är där någonstans du kommer hamna igen inom kort. Så vad fungerade bra för dig då? Vad gav dig energi? Vad fungerade mindre bra? Vilka var energitjuvarna? Gör en lista med det som gav dig energi och det som tog din energi under vårens hektiska månader.

Skapa förutsättningar för dina nya vanor och för bestående effekt på välmåendet

Nu när du har en målbild med de saker du vill fokusera på för att må bra, och när du dessutom har en lista på de saker som gör dig gott och de saker som sabbar för dig, så skiftar vi fokus till hur du ska göra för att ta dig igenom hösten med bibehållen energi.

 

Gör en plan för hur du ska få med dig dina härliga vanor in i hösten. Fundera också på hur du ska tackla energitjuvarna. Kan du minska på dem, hantera dem annorlunda eller balansera upp dem med någonting som ger energi? Vi kan tipsa om vår lathund Energikollen som kan hjälpa dig konkretisera vad som ger och tar energi. Har du svårt att se lösningarna framför dig, så vet vi nog sen gammalt att man ju faktiskt lär sig av sina misstag, så fundera en stund över vilka vanor du tidigare har velat få till och haft till synes bra planer för utan att lyckas. Varför blev det så tror du? Tänkte du för stort? Blev det övermäktigt? Kom det saker emellan?

 

Då finns det lösningar för det. Finns det t ex tidpunkter på dygnet som är lättare att få till dina goda vanor? Går de att integrera i andra saker du gör till vardags? Är det du valt ut roligt nog så du har motivationen att göra dem? Vill du kanske skapa dina goda vanor tillsammans med någon? Fundera också vilka ”måsten” som du kan släppa taget om. Är det dina måsten eller någon annans?

Fundera över vilka ”måsten” som du kan släppa taget om. Är det dina måsten eller någon annans?

Några tips på vägen!

Och till sist, vi kan inte påverka allt, så fokusera på det du kan påverka;

 

  • Ta små steg i taget och gör det enkelt!
  • Planera in och skriv in i kalendern
  • Håll fokus på din målbild kring hur du vill ha det
  • Balansera upp det som tar energi med saker som ger energi
  • Utvärdera regelbundet hur det går och justera om det behövs; kan du ta ytterligare ett litet steg framåt eller behöver du backa eller ändra om i upplägget?

 

Några tips till: Ta vara på de små glädjestunderna i vardagen och uppmärksamma dem för dig själv. Släpp taget om det du inte kan påverka. Värna om dina relationer och se till att regelbundet ha saker (små) att se fram emot.

 

Lycka till!

 

Du har väl inte missat Helenas hörna?

I webinarieserien Helenas hörna grottar vi ner oss i frågor om stress, sömn och återhämtning tillsammans med Helena Schiller, doktor i folkhälsa och kollega Niklas Delmar eller Fredrik Nilsson. Detta webinarium är kostnadsfritt.

Dela gärna artikeln!

Relaterade erbjudanden och tjänster kopplat till Energi och välmående

Föreläsningar och workshops

Mindre stress och mer energi

Logga för länk Läs mer

Program och utbildningar

Lär dig prestera hållbart med välmående i fokus

Logga för länk Läs mer

Program och utbildningar

Ledarskapsprogram – med engagemang som drivkraft

Logga för länk Läs mer

Relaterat innehåll

Jag godkänner att min e-postadress sparas enligt HejEngagemangs villkor