/https%3A%2F%2Fhejengagemang.se%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2FHejEngagemang-Artiklar_8-Medarbetarskap-forandring.png)
En bra arbetsprestation handlar om så mycket mer än att bara göra sina arbetsuppgifter väl. Arbetsprestationer går långt bortom faktorer som graden av måluppfyllelse och effektivitet; det involverar också hur medarbetaren arbetar tillsammans med andra, bidrar till teamet och navigerar i komplexa sociala dynamiker.
06/05/25
Modellen jag lutar mig mot här är modellen om Total arbetsprestation (engelska: Total Work Performance) som utvecklades av Colquitt, LePine och Wesson år 2000. Den syftar till att ge en mer heltäckande förståelse av vad som ingår i en individs arbetsinsats och beskriver hur en bra arbetsprestation omfattar flera olika dimensioner av en anställds bidrag till organisationen. På så sätt är detta en modell som utvidgar perspektivet på arbetsprestationer bortom enbart utförande av arbetsuppgifter.
Först och främst (och det vi kanske oftast förknippar med en bra arbetsprestation) har vi själva kvaliteten och effektiviteten i det arbete som utförs, samt att man bidrar med nya idéer och lösningar för att förbättra processer och arbetsflöden. Men vi har också våra beteenden, som i allra högsta grad är en del av våra prestationer. Vi kan inte vara fantastiskt duktiga på våra arbetsuppgifter och sedan bete oss hur som helst mot våra kollegor! En bra arbetsprestation handlar alltså om så mycket mer än att enbart utföra sina arbetsuppgifter väl – själv eller tillsammans med andra, något som sammanfattar kärnan i modellen Total arbetsprestation.
Modellen om total arbetsprestation bygger på teorier om organisatoriskt beteende, motivation och gruppsykologi, vilket möjliggör en djupare förståelse av hur medarbetare interagerar och presterar i sin aktuella arbetsmiljö.
Tidigare modeller av arbetsprestation har ofta fokuserat på arbetsuppgifter och resultat, men Colquitt och hans kollegor utvidgade det perspektivet till att inkludera andra viktiga aspekter. Modellen om total arbetsprestation bygger på teorier om organisatoriskt beteende, motivation och gruppsykologi, vilket möjliggör en djupare förståelse av hur medarbetare interagerar och presterar i sin aktuella arbetsmiljö. Därmed har perspektivet vidgats genom att sociala och beteendemässiga aspekter inkluderats – aspekter som är avgörande för medarbetarnas bidrag till organisationen.
Forskarna bakom modellen Total arbetsprestation identifierade även flera centrala komponenter som formar en individs arbetsprestationer. Deras forskning fokuserar på tre huvudområden som handlar om motivation, individuella förmågor och möjligheter. Tillsammans utgör de tre faktorerna en helhet som kan förklara varför vissa anställda presterar bättre än andra.
Motivation är en av de mest avgörande faktorerna för arbetsprestation. Det handlar om varför och hur individer engagerar sig i sina jobb. Högre motivation och engagemang innebär ofta en mer proaktiv hållning till arbetsuppgifter, ökad ansträngning och en villighet att ta ansvar. Det i sin tur har visat sig vara nyckeln till organisatoriska framgångar på många olika plan.
Förmågor refererar till individens kompetens och skicklighet i att utföra en viss uppgift. Det kan handla om både teknisk kompetens och mjukare värden som till exempel kommunikation och förmågan att samarbeta. I allt fler organisationer värdesätter man idag de här mellanmänskliga förmågorna lika högt som den rent tekniska kompetensen. Att kunna arbeta bra i team, visa respekt och hantera konflikter är alla uppgifter vi behöver behärska eftersom det är avgörande för att skapa en hållbara resultat över tid.
Möjligheter handlar om de externa faktorer som kan påverka en medarbetares prestation, inklusive tillgång till resurser (tid, ekonomi, kunskap), stöd från ledningen och den aktuella arbetsmiljön. En positiv arbetsplatskultur, som främjar samarbete och innovation, kan stimulera individer att nå sin fulla potential. Om en anställd arbetar i en miljö där det finns tillgång till utvecklingsmöjligheter och där man uppmuntrar till lärande, kommer det sannolikt att påverka arbetsprestationen positivt.
De här tre faktorerna påverkar varandra på olika sätt. Till exempel kan en hög motivation kompensera för bristande kompetens under korta perioder, men långvariga goda prestationer kräver både förmåga och möjligheter. Vidare kan en enskild medarbetares prestation påverkas av gruppens dynamik. En stöttande och positiv gruppmiljö kan öka motivationen hos individer, medan en negativ arbetskultur kan hämma även de mest kompetenta medarbetarna.
Att investera i utbildningar, förbättra kommunikation och skapa en inkluderande och stöttande arbetsmiljö är därför viktiga framgångsfaktorer för ökad produktivitet och engagemang hos sina anställda.
Det krävs alltså en holistisk syn på individens arbetsmiljö, dess motivation och kompetenser. Det innebär att man behöver arbeta med, och säkerställa alla tre faktorer för att optimera arbetsprestationen. Att investera i utbildningar, förbättra kommunikation och skapa en inkluderande och stöttande arbetsmiljö är därför viktiga framgångsfaktorer för ökad produktivitet och engagemang hos sina anställda.
För att kunna vara en medarbetare som presterar bra på riktigt krävs mer än att bara klara av sina specifika arbetsuppgifter, man behöver också bidra till en positiv arbetsmiljö. Genom den här holistiska synen på medarbetarnas bidrag kan man göra underverk med både individuella prestationer, hållbart välmående och organisatoriska resultat.
Vi vill vara i kontakt med dig, för tillsammans blir vi starkare! I vårt nyhetsbrev får du ta del av spännande artiklar, forskning, tips och inspiration på temat engagemang.
Nyhetsbrevet kommer ut cirka en gång i månaden och du kan när du vill avregistrera dig från prenumerationen.