Den engagerande ledaren besitter förmågan att skapa förutsättningar för sina team att prestera och må bra och på så sätt skapa hållbara resultat över tid. Genom att anpassa sitt ledarskap kan man som ledare skapa rätt förutsättningar vid rätt tillfälle för att motivera och inspirera sina medarbetare. Full Range Leadership Model (FRLM) erbjuder en helhetsbild av olika ledarskapsstilar och deras påverkan på medarbetarnas engagemang och vi lutar därför alla våra föreläsningar, workshops, utbildningar och program mot den evidensstarka forskningen kring modellen. I den här artikeln tittar vi närmare på hur de olika ledarskapsdimensionerna i FRLM på olika sätt kan bidra till engagerade, högpresterande och välmående medarbetare.
11/12/24
Full Range Leadership Model (FRLM) är en ledarskapsmodell som utvecklades av två amerikanska ledarskapsforskare Bernard Bass och Bruce Avolio under 90-talet. Modellen beskriver ett spektrum av ledarskapsbeteenden och betonar vikten s av att anpassa sin ledarskapsstil efter olika situationer och medarbetarnas behov. Genom modellen kan ledare lära sig hur de kan bli mer flexibla och anpassningsbara. Den främjar nämligen en mer omfattande förståelse för hur ledarskapet kan påverka medarbetarnas engagemang och prestation, men också hur det kan bidra till organisatorisk kultur och utvecklingsarbete.
Att kunna skapa rätt förutsättningar för engagemang är någonting som är centralt för ett effektivt ledarskap. Genom att tillämpa FRLM kan organisationer och ledare arbeta mot att utveckla en mer dynamisk och inkluderande ledarskapskultur som bygger både individuella och organisatoriska framgångar.
Laissez-faire ledarskap:
En passiv stil där ledaren aktivt avstår från att ingripa eller fatta beslut, vilket kan leda till förvirring och bristande motivation bland medarbetare.
Transaktionellt ledarskap:
Inkluderar tydlig struktur och belöningar för att uppmuntra prestation. Ledaren fokuserar på att upprätthålla rutiner och hantera förväntningar genom belöningar och konsekvenser baserat på medarbetarnas prestationer och målprogress.
Transformativt ledarskap:
Fokuserar på att inspirera och motivera medarbetare genom att skapa en vision, engagera dem i beslutsprocesser och stödja deras personliga och professionella utveckling. Detta ledarskap syftar till att åstadkomma förändring och utveckling inom organisationen och samtidigt få med sig alla medarbetare på den resan.
Engagemanget hos medarbetarna kan påverkas både positivt och negativt av de olika ledarskapsstilarna i FRLM. Det är viktigt för ledare att vara medvetna om vilken stil de tillämpar och hur den påverkar medarbetarnas motivation och engagemang. Genom att anpassa sitt ledarskap utifrån situationen och medarbetarnas behov kan ledare skapa en mer engagerande och produktiv arbetsmiljö. Nedan följer en sammanfattning av både positiva och negativa aspekter kring de olika ledarskapsstilarna kopplat till engagemang.
Ett laissez-faire ledarskap har främst negativa effekter på medarbetarnas engagemang, men det kan i vissa fall omvandlas till någonting positivt om det finns en tydlighet genom att det ger medarbetare större frihet och ansvar. Det kan öka engagemanget hos självmotiverade och erfarna medarbetare som trivs med att arbeta självständigt. Medarbetare kan även få möjlighet att vara kreativa och lösa problem utan övervakning, vilket kan leda till innovativa lösningar och högre engagemang.
Men det stora utrymmet för självständighet kan leda till påtagliga negativa konsekvenser både för enskilda medarbetare och för teamet. För det första kan bristen på tydlig riktning och struktur skapa förvirring och ineffektivitet. Medarbetarnas motivation och engagemang kan sjunka när de känner att de inte får något stöd, begränsad feedback och bristande möjlighet till utveckling. Det i sin tur kan leda till dålig arbetsmoral och lågt ansvarstagande. Det finns ofta en risk för problematiska samarbeten, eftersom medarbetarna arbetar för sig själva snarare än tillsammans, konflikter kan förbli olösta och informella ledare kan ställa till det för de andra.
Utan ledarskap blir saker och ting helt enkelt väldigt otydligt, vilket kan skapa stress bland medarbetare och i slutändan kan de sammanlagda effekterna leda till ett ogynnsamt arbetsklimat, vilket påverkar företagets prestation och kultur negativt. Därför är det viktigt för ledare att vara medvetna om de negativa aspekterna och sträva efter att hitta en balans mellan frihet och stöd inom sitt ledarskap.
Genom det transaktionella ledarskapet där tydliga förväntningar, belöningar och konsekvenser är centralt kan man skapa en viss grad av engagemang. Ledarskapsstilen hjälper till att upprätthålla struktur och effektivitet och är därför viktig för arbetsprestationen, framför allt genom riktningen. Det är tydligt vad man ska åstadkomma, men det gäller att ha en fin avvägning så inte det transaktionella ledarskapet tar över och blir alltför kontrollerande.
Transaktionella ledare använder belöningar, uppmuntran och erkännande för att motivera och engagera sitt team. Genom att sätta upp tydliga mål och sen koppla belöningar till målprogressen kan medarbetarna få en starkare känsla av syfte och riktning, vilket kan öka engagemanget. Denna tydlighet skapar en strukturerad arbetsmiljö där medarbetare vet vad som förväntas av dem. När de dessutom får feedback och uppskattning för sina prestationer, kan det förstärka deras engagemang och strävan efter att nå uppsatta mål.
Men ett överdriven fokus på belöningar och negativa konsekvenser under målprogressen kan leda till att medarbetare känner sig begränsade och mindre benägna att ta initiativ eller vara kreativa. Medarbetare kanske fokuserar mer på att uppfylla specifika krav för belöningar snarare än att engagera sig i organisationens övergripande mål och värderingar. Det leder till att de yttre motivationsfaktorerna tar över och hämmar de inre motivationsfaktorerna som ju behövs för att skapa hållbara resultat genom ett engagemang där prestation och välmående kan gå hand i hand.
Transformativa ledare kan inspirera och motivera sina team att nå högre nivåer av engagemang. De utvecklar personal och grupper genom delaktighet, ökad kompetens och en lockande vision som ger mening. Organisationer kan då uppleva ökad innovation, engagemang och produktivitet från sina anställda. Ett transformativt ledarskap skapar känslan av att man tillsammans bidrar till en arbetsmiljö och insatser som man kan vara riktigt stolta över.
Den här typen av ledarstil fungerar utmärkt vid förändringsledning och tillväxt, eftersom transformativa ledare arbetar för att skapa en gemensam vision och motiverar sina team att nå högre mål. Den typen av motivation bidrar till ett starkt engagemang, eftersom medarbetare känner sig inspirerade av att man strävar mot ett betydelsefullt mål. Den gemensamma visionen bidrar på så sätt till inspiration, motivation och bra samarbeten.
Hög transparens och tydlig kommunikation är också centralt i det transformativa ledarskapet vilket skapar en känsla av delaktighet. Den transformativa ledaren utmanar gärna sina team att tänka kreativt och komma med egna lösningar, vilket också skapar en känsla av delaktighet. När medarbetare får en känsla av eget ansvar och inflytande ökar engagemanget, eftersom är de mer benägna att investera sin tid och energi i arbetet.
Vidare kan transformativa ledare skapa förutsättningar för engagemang genom att de visar omtanke och lyssnar in på varje medarbetares behov. När individer känner att deras ledare bryr sig om deras personliga och professionella utveckling bidrar det till ökad lojalitet och engagemang i arbetet.
Trots att det transformativa ledarskapet är så positivt på så många olika sätt för just graden av engagemang, så finns ändå ett par faktorer att ha i beaktning. Den här ledarskapsstilen kan vara tidskrävande och dessutom är det långsiktiga strategier, vilket gör att man kan missa de kortsiktiga kraven. I värsta fall kan det vara så att om en ledare ständigt strävar efter högre mål utan att ta hänsyn till medarbetarnas resurser och kapacitet så kan det leda till känslor av otillräcklighet och stress bland medarbetarna. Det fungerar också mindre bra om det inte finns ett tydligt förändringselement eller en stark vision.
Transformativa ledare skapar bra förutsättningar för engagemang genom inspiration och personlig kontakt med sina medarbetare. De stärker teamet genom att medarbetarna får bekräftelse på det de gör bra, att det finns en hög grad av tillit och att man fokuserar på relationer och väl fungerande samarbeten. Allt detta stärker sammantaget de inre drivkrafterna och således också graden av engagemang.
Den transaktionella ledaren använder främst yttre motivationsfaktorer för att motivera sina team, men tydligheten när det gäller riktning och målprogress genom positiv förstärkning och feedback är grundläggande element för att stärka engagemanget, även om det finns risk att man hämmar autonomin och inte fokuserar tillräckligt på relationerna.
Laissez-faire däremot har i princip alltid en negativ effekt på engagemanget. Även om relationen kan vara god mellan chef och medarbetare och man har en hög grad av autonomi i sitt arbete, så skapar denna typ av ledarskap mest förvirring och frustration.
Sammanfattningsvis behöver en skicklig ledare kunna pendla mellan de olika ledarstilarna och träna på sin förmåga att anpassa sin ledarstil baserat på teamets behov och situation. Det är helt avgörande för att skapa en engagerad och produktiv arbetsmiljö där prestation och välmående kan gå hand i hand och skapa hållbara resultat över tid.
Jag godkänner att min e-postadress sparas enligt HejEngagemangs villkor