HejEngagemang logo
Kontakta oss

10 tips för bättre välmående

Här har vi samlat tio värdefulla tips i syfte att skapa förutsättningar för mindre stress och mer energi i arbetsvardagen. Hoppas du hittar något här som kan hjälpa dig och ditt team på traven mot en bättre arbetsmiljö där ni tar hand om varandra och där prestation och välmående kan samverka i en hållbar symbios!

1. Skapa förståelse kring vad stress faktiskt gör med oss

Om man förstår vad som händer i hjärnan och i kroppen under en stressreaktion så förstår man också att stress, i det långa loppet, kommer att leda till överbelastning i systemet. Ökat blodtryck, ökad puls och snabbare andning på kort sikt har egentligen bara prestationshöjande effekter rent fysiskt om det sker inom rimliga ramar. Men med en hjärna som blir mer känslosam och mindre benägen att kunna tänka logiskt, planera, lösa problem och strukturera upp saker så kan det bli direkt problematiskt i en arbetsmiljö. Både för en själv och för andra. Om stressen dessutom blir långvarig så kommer både kroppen och hjärnan att drabbas hårt med olika stressrelaterade, både fysiska och psykiska hälsoproblem som följd.

 

Här är det viktigt att veta vilka varningssignalerna är och fånga upp dem i tid. Allt för att bryta mönstret innan det är för sent. Så fundera på vilka dina typiska tecken på stress är.

2. Kartlägg vad det är i vardagen som stressar

För att kunna hantera stress på ett bra sätt både när det handlar om att bryta ett negativt mönster, och när det handlar om att förebygga långvarig belastning behöver du först och främst förstå vad det är som stressar. Det kan ju handla om saker som händer i hemmet, på arbetet eller i samhället.

Det finns i olika sätt att hantera stress på; den ena handlar om att man fokuserar på själva problemet, eller utmaningen/stressen, och den andra handlar om att man fokuserar på känslorna och de negativa tankarna som problemet eller utmaningen/stressen skapar. Eller så försöker du balansera upp utmaningarna med välplanerad återhämtning.

Sätt er ner i ditt team och dela varandras upplevelser av det som stressar. Lyssna på varandra med intentionen att förstå. Ställ nyfikna och icke-dömande frågor.

3. Hantera det som stressar dig med de resurser du har att tillgå

Det finns som sagt olika sätt att hantera stress på, där ett av dem handlar om att man försöker minska på det som stressar en i livet. Det handlar alltså inte här om att skjuta upp saker till sen eller att undvika det som stressar, utan mer om att ta tag i problemet. Och för att kunna göra det behöver du resurser eller olika tillgångar. Därför är det också viktigt att du vet vilka resurser du har och om det är någonting som du kanske behöver mer av.

 

Resurser kan handla om allt ifrån förutsättningar när det gäller flexibilitet, mandat och autonomi, men också om dina personliga tillgångar som kunskap, erfarenhet och mental styrka. En stor tillgång är också energi – att du orkar med. Energi kan du få genom till exempel rättvis ersättning, tydlighet i vad som förväntas av dig, bra kommunikation med människor i din omgivning, uppmuntran, stöttning, känslan av trygghet, bra återhämtningsmöjligheter och mycket annat.

 

Fundera lite kring om det är någonting här som känns icke-befintligt eller undermåligt och vad du skulle kunna göra för att få mer av det. Sen är det dags att sätta sig i teamet och dela varandras upplevelser kring de resurser ni har att tillgå eller skulle behöva mer av.

Det man tränar på blir man också bra på. Så tränar du kroppen och hjärnan i uppvarvning och negativa tankemönster så kommer kropp och hjärna också bli väldigt bra på det. Tränar du istället avslappning, fokus, och nedvarvning så kommer du helt enkelt bli väldigt bra på det!

4. Lär dig konsten att varva ner

En viktig tillgång i stresshanteringen handlar om förmågan att varva ner eftersom det i sin tur också ger dig bättre återhämtningsmöjligheter. Det gäller här att bryta mönstret av den fysiologiska stressresponsen som skapar negativa tankemönster, som i sin tur skapar oro och beteenden som felprioriteringar och misstag. Något som vidare leder till stress och så vidare.

 

Det man tränar på blir man också bra på. Så tränar du kroppen och hjärnan i uppvarvning och negativa tankemönster så kommer kropp och hjärna också bli väldigt bra på det. Tränar du istället avslappning, fokus, och nedvarvning så kommer du helt enkelt bli väldigt bra på det!

Sätt er ner i ditt team och prata om på vilket sätt ni kan hjälpa varandra för att få till regelbunden nedvarvning under arbetsdagen.

5. Skapa förutsättningar för optimal återhämtning

För att återhämta dig på ett bra sätt behöver du först förstå vad det är du behöver återhämta dig ifrån. Det vill säga, behöver du främst aktiva återhämtningsaktiviteter, eller behöver du vila fysiskt? Behöver du vara för dig själv lite mer, eller behöver du tvärtom stödet från en fin vän?

 

Du behöver också fundera över vad som är bra återhämtningsaktiviteter för dig! Vad tycker du är roligt? Vad ger dig energi? Vilka miljöer, vilka människor, vilka aktiviteter? Och när passar det bra att du gör dina återhämtningsaktiviteter? Kom ihåg att fysisk aktivitet övervinner de flesta återhämtningsaktiviteter, både när det handlar om att varva ner, träna sina stressystem och stärka drivkrafterna för en kvalitativ sömn.

 

Men återhämtning är inte så lätt att få till! Eftersom man knappt hinner med allt annat, hur ska man då hinna med återhämtningen? Här kan ni ta hjälp av varandra! Sätt er ner i ditt team och prata om på vilket sätt ni kan hjälpa varandra för att få till regelbunden återhämtning under arbetsdagen.

6. Skapa förutsättningar för en kvalitativ sömn

Den allra viktigaste delen av vår återhämtning är just sömnen. Alla de celler som bryts ner under dagen när vi är aktiva behöver nämligen byggas upp igen och det görs under sömnen. Dessutom behöver de restprodukter som bildas genom alla processer rensas ut och det görs också under sömnen. Man kan säga att sömnen är den tid då städbolag och byggbolag kommer in och fixar till allt och gör oss redo inför nästa dag.

 

Brist på sömn kan leda till enormt negativa konsekvenser för oss människor som i sin tur även påverkar hela organisationen och samhället i stort. Det är därför viktigt med riktade insatser där det behövs. Allt för att bibehålla välmående och högpresterande team, med goda samarbeten och arbetsförmågan i behåll.

 

Sätt er ner och ta ett samtal kring sömn. Situationer som leder till sömnproblem i och utanför arbetet kan lyftas upp till ytan och möjliggöra att tidiga riktade hjälpinsatser kan sättas in där det behövs. Vi kan tipsa om vår utbildning Sömnskolan för att få hjälp på traven.

7. Lilla stegets kraft – för att få det att hända

Vi är nog alla egentligen medvetna om att minskad stress, bra sömn och optimal återhämtning är helt avgörande för vårt välmående, ändå är det få av oss som lyckas skapa hållbara vanor som gynnar oss på just de här tre områdena. I grund och botten vet vi vad som är bra, samtidigt som vi ändå ofta väljer det som vi vet är mindre bra – eller direkt dåligt för vårt välmående. Med små steg kan du börja ta dig i rätt riktning.

 

Ofta vill vi för mycket och tar för stora kliv framåt. Resultatet blir då att vi riskerar att inte lyckas. Vi kanske lyckas ta den där lunchpromenaden på 30 min tre ggr i veckan under två veckor men sen kommer saker emellan. Detta eftersom vi ännu inte gjort det till en god vana. Börja istället med att reducera ambitionerna till exempelvis 15 min per promenad två gånger i veckan. När du har lyckats med det ett tag så firar du på något härligt sätt och tar ett litet steg till! Kanske lägger du till en promenad? Eller varför inte en avslappningsövning?

 

Viktigt att reflektera över vilka vanor du tror är viktigast att bibehålla för att du ska må så bra som möjligt. Vilket blir ditt första lilla steg mot bättre välmående?

8. Prata om hur ni kan hjälpa varandra

Bästa sättet att lyckas är att göra det tillsammans! Inom er organisation eller i ert team har ni alla möjligheter att skapa förutsättningar för mer energi och optimal återhämtning både under och efter arbetstid. Sätt er ner och samtala kring vad det skulle kunna handla om.

 

Behöver ni göra saker tillsammans för att det ska hända? Skapa policys, peppa eller påminna varandra? Kan det vara på sin plats att vid era månadsmöten ha en incheckningsfråga som faktiskt handlar om hur vi mår och hur det går? Behöver ni ha ett system för varningsflaggor, när man ser att en kollega eller ett team ligger på gränsen för vad som är ohållbart när det gäller stress och återhämtning?

 

Bara att gemensamt prata om de här sakerna gör också att man skapar en kultur och ett klimat där man i grund och botten poängterar och uppmärksammar att återhämtning faktiskt är viktigt. Och det i sin tur är ett fantastiskt verktyg för att stärka den psykologiska tryggheten i gruppen!

En av de allra viktigaste tillgångarna vi har på en arbetsplats när det gäller stresshantering är det sociala stödet och den psykologiska tryggheten.

9. Säkerställ det sociala stödet och den psykologiska tryggheten

Ja, faktum är att en av de allra viktigaste tillgångarna vi har på en arbetsplats när det gäller stresshantering är det sociala stödet och den psykologiska tryggheten. Det handlar i grund och botten om att man vet att man har någon eller några som bryr sig om en. Att man har någon man kan berätta tuffa saker för och som faktiskt lyssnar. Att man känner att man vågar be om hjälp när man har alldeles för mycket att göra, eller har fått arbetsuppgifter att lösa som övergår ens egna förmågor. Eller bara att man kan räkna med att någon ger en feedback på det arbete man utför.

 

Samtidigt som du funderar över detta är det viktigt att fundera över graden av psykologisk trygghet på arbetsplatsen. Ett arbetsklimat med psykologisk trygghet där man känner tillit, kan dela med sig av sina åsikter och berätta om eventuella misstag är en grundförutsättning för en väl fungerande stöd- och feedbackkultur.

 

Sätt er ner tillsammans och samtala kring hur ni har det. Den här typen av samtal är viktigt att ha regelbundet. Det är så lätt hänt att man missar någon som mår dåligt i det tysta eller kämpar på med att få ihop sin vardag och inte vågar säga något. Eller så kanske någon känner att det inte spelar någon roll eftersom ingen egentligen bryr sig ändå. Och det är ju i så fall hemskt! Vi har alla ett ansvar. Vi är varandras arbetsmiljö. Alla bidrar och alla påverkar. Viktigt att vi tar hand om varandra ordentligt då.

10. Viktigt att tänka på i en alltmer digital värld

Att skapa en digital arbetsmiljö där vi värnar om varandras välmående och balans ställer högre krav på ledare och medarbetare – inte lägre. Även om vi upplever hög psykologisk trygghet och att vi finns där för varandra för att stötta och hjälpa så är det inte så lätt att se hur den andre har det på sin arbetsplats (hemma) egentligen. Det är dessutom lätt hänt att man glömmer bort att höra av sig och stämma av när man sitter och har fullt upp med sitt eget.

 

På ett kontor träffar man varandra vare sig man vill eller inte, man får de där korta, helt oplanerade avstämningarna utan at man egentligen tänker på det. Så är det inte när man arbetar på distans. Så sätt er ner tillsammans och prata kring hur ni på bästa sätt kan stärka varandras arbetsmiljö även i den digitala världen. Ta fram förbättringsaktiviteter, genomför och utvärdera tillsammans.

Dela gärna artikeln!

Relaterade erbjudanden och tjänster kopplat till Välmående

Föreläsningar och workshops

Mindre stress och mer energi

Logga för länk Läs mer

Föreläsningar och workshops

Psykologisk trygghet för ett effektivt, välmående och framgångsrikt team

Logga för länk Läs mer

Program och utbildningar

Sömnskolan – för en mer effektiv och hållbar sömn

Logga för länk Läs mer

Relaterat innehåll

Jag godkänner att min e-postadress sparas enligt HejEngagemangs villkor