HejEngagemang logo
Kontakta oss

Vem tar hand om dig som chef?

Att leda andra innebär ofta att ständigt skapa förutsättningar för andras välmående och hållbara prestationer. Men vem hjälper chefen att må bra och prestera hållbart? För många chefer innebär det en balansgång där både yrkesroll och privatliv ska samsas om begränsade resurser – tid och energi. I denna artikel utforskar vi hur chefer kan prioritera rätt, skapa hållbara arbetsvanor och stärka sitt ledarskap för att må bra och orka långsiktigt.

Att hitta balansen mellan chefens ansvar och eget välmående

Att vara chef är ingen enkel uppgift. Jag ska inte bara skapa förutsättningar för andras välmående och hållbara prestationer, utan också se till att jag själv mår bra och kan prestera långsiktigt. Många av oss chefer och ledare jonglerar dessutom flera roller i livet – som föräldrar, partners och vänner, med ansvar som sträcker sig långt utanför jobbet. Därför är det inte ovanligt att vi känner både tidsbrist och energibrist.

 

Det finns samtidigt mycket i vår omgivning som vi som chefer inte kan påverka – men också en hel del vi faktiskt har kontroll över. Hur hanterar man den balansen?

 

Tidigt i min karriär lade jag mycket tid och energi på saker jag inte kunde förändra, istället för att fokusera på det jag faktiskt kunde göra något åt. När jag ändrade mitt fokus till det jag faktiskt kunde påverka och lärde mig att acceptera det jag inte kunde styra, märkte jag en stor skillnad. Därför tänkte jag dela några områden som jag tror fler chefer skulle kunna ha nytta av att utforska och arbeta aktivt med.

 

Hur hanterar du din tid som chef?

Låt oss börja inom området tid. När gjorde du senast en självskattning över hur du använder din tid under en arbetsdag? Avsätt några minuter till att lista allt du gör under en arbetsvecka och uppskatta hur stor del av din totala tid varje aktivitet tar. Kanske blir du förvånad! Är det något du lägger mer eller mindre tid på än du trodde innan denna reflektionsövning? Finns det något du kan sluta, fortsätta eller börja göra för att optimera din tid?

 

Använd Eisenhower-matrisen för att prioritera som chef

Ett användbart verktyg för tidshantering är Eisenhower-matrisen. Den hjälper dig att kategorisera dina uppgifter efter deras brådskande och viktiga nivå. Matrisen delar upp aktiviteter i:

  • Viktiga och brådskande
  • Viktiga men inte brådskande
  • Mindre viktiga men brådskande
  • Mindre viktiga och inte brådskande

 

 

Ta nu din lista över veckans aktiviteter och placera in dem i respektive kategori. Hur ser din tidsanvändning ut när du betraktar den genom detta filter? Många chefer och ledare befinner sig ofta i ”viktigt och brådskande” eller ”mindre viktigt och brådskande”-kategorierna. Men mycket av det som är centralt för hållbart ledarskap, som planering, reflektion, strukturering och uppföljning, hamnar i kategorin ”viktigt men inte brådskande”. En viktig framgångsnyckel som ledare är att spendera mer tid i kategorin viktigt och mindre bråttom. Detta skapar bättre förutsättningar för ditt eget välmående och dina egna prestationer som chef och ledare och du kommer med stor sannolikhet plötsligt känna att du ligger ”lite före”, snarare än ”lite efter”.

Ta hand om din energi som ledare

Låt oss nu gå över till området energi. För att vara en hållbar ledare är det viktigt att vara medveten om vad som ger och tar din energi. Investera en liten stund i att skapa en lista över de saker som ger dig energi kopplat till ditt ledarskap och gör samma sak med de saker som tar din energi. Fundera kring om det finns någonting du kan sluta göra, delegera eller pausa? Eller är det så att det är någonting du vill göra mer av, fortsätta göra eller till och med börja göra?

 

På HejEngagemang använder vi ett verktyg som vi kallar Energikollen som du kan ladda ner kostnadsfritt här nedan!

Energikollen kan även användas för att hjälpa dina medarbetare. När ni har kartlagt detta tillsammans kan ni skapa en miljö där fler i teamet får möjligheten att ägna sig åt aktiviteter som ger energi, snarare än att tappa den.

Ensam är inte stark – bygga stödjande relationer

Många chefer upplever att ledarskap kan kännas ensamt. En av de största fördelarna med vårt ledarskapsprogram är att deltagarna inser att de inte är ensamma med sina utmaningar. Genom att skapa en buddy-struktur, där chefer delas in i mindre grupper, kan ni dela erfarenheter och stärka varandra. Detta är givetvis en struktur du själv med fördel kan skapa på din arbetsplats även om ni inte ingår i ett ledarskapsprogram just nu.

 

Vi rekommenderar att du träffar din buddy-grupp ungefär en gång i månaden för att diskutera framgångar, utmaningar och prioriteringar i ledarskapet. Detta stärker relationerna i organisationen, gör det lättare att be om hjälp och minskar känslan av ensamhet i chefsrollen. Forskning visar dessutom att goda relationer bidrar till högre livskvalitet och längre livslängd – så ett starkt nätverk kan gynna både ditt ledarskap och ditt välmående – inte så pjåkigt va?

Forskning visar att goda relationer bidrar till högre livskvalitet och längre livslängd – så ett starkt nätverk kan gynna både ditt ledarskap och ditt välmående – inte så pjåkigt va?

Glöm inte de mest basala behoven

När vi känner oss stressade och tidspressade är det vanligt att vi prioriterar bort sömn, träning, och socialt umgänge. Men det påverkar i längden vår förmåga att leda och vara närvarande. För att kunna prestera hållbart är det viktigt att du skapar en plan för att ta hand om dina grundläggande behov. Regelbunden motion, tillräcklig sömn och god kosthållning ger dig bättre förutsättningar att vara en hållbar och effektiv chef.

 

 

Hållbart ledarskap börjar med dig själv

Med dessa enkla tips hoppas jag att du har fått några verktyg för att ta hand om dig själv som chef och ledare. När du mår bra och har balans mellan tid och energi, kan du leda på ett hållbart sätt och skapa en positiv miljö för ditt team. Lycka till, och hör gärna av dig om du vill utveckla ditt eget eller ditt teams ledarskap.

Dela gärna artikeln!

Relaterade erbjudanden och tjänster kopplat till Välmående

Program och utbildningar

Lär dig prestera hållbart med välmående i fokus

Logga för länk Läs mer

Föreläsningar och workshops

Mindre stress och mer energi

Logga för länk Läs mer

Program och utbildningar

Ledarskapsprogram med engagemang som drivkraft

Logga för länk Läs mer

Relaterat innehåll

Jag godkänner att min e-postadress sparas enligt HejEngagemangs villkor