Den typ av återhämtning som du får genom sömnen kan du bara få genom just sömnen. Men vad är det som har hänt egentligen? Varför sover vi så dåligt? Och vad kan vi göra åt våra sömnproblem?
04/04/23
I en tid som präglats av högteknologisk utveckling, globalisering och allt högre prestationskrav har sömnen i princip blivit mer eller mindre bortprioriterad. Gränserna mellan arbete och vila har blivit alltmer otydliga och det har under en längre tid varit någon form av prestation att jobba dag som natt. Att bara behöva sova några timmar per natt var någonting man till och med var stolt över.
Men så kom verkligheten i kapp; de senaste 30 åren har antalet människor som drabbats av kronisk trötthet och utmattning bara ökat och rapporteringen kring hur det står till med sömnen har fått flytta fram sina positioner på såväl Folkhälsoinstitutet som på Försäkringskassan. Plötsligt har man blivit varse om att sömnen är viktig! Tänk, det kunde man inte tro! Men den ökande medvetenheten till trots visar rapport efter rapport att sömnproblemen bara fortsätter att öka i den arbetande befolkningen.
Att i perioder inte få sova tillräckligt vet nog de allra flesta hur det känns. Vi blir inte bara trötta och sega, vi kan dessutom bli lättirriterade och överkänsliga, vi får svårt att tänka klart och där man förut sett möjligheter ser man i stället bara problem. Kort sagt blir vi inte en särskilt bra medarbetare och ett fungerande självledarskap är inte ens att tänka på. Det egna engagemanget brister eftersom vi inte har orken att utföra de sysslor vi har ansvar för, men vi påverkar även våra kollegors engagemang för att vi kommer till jobbet med en icke önskvärd energi.
Ja, problemet är ju att om medarbetarna inte får den återhämtning de behöver genom sömnen så blir konsekvenserna på en arbetsplats både omfattande och problematiska. Man får svårt att samarbeta, sämre omdömesförmåga, långsammare beslutsförmåga, inlärningssvårigheter, nedsatt effektivitet… listan kan göras lång. Och det kostar! Både i form av produktivitetsminskning, genom arbetsolyckor och sjukskrivningar.
Människan drabbas, organisationerna drabbas och även samhället. Därför, är det viktigt att sova.
Ofta kan sex timmar komprimerad kvalitativ sömn vara mer återhämtande än åtta halvdåliga timmar.
Huvudregeln är att det gäller att inte bli alltför fixerad vid antal timmar, utan i stället fundera över kvaliteten på den sömn vi får. Under djupsömnen får vi nämligen en alldeles unik fysisk, mental och emotionell återhämtning. Systemen rensar ut, bygger upp och fyller på med ny energi i både kroppen och hjärnan inför den kommande dagen. Och eftersom djupsömnen är så viktig för vår fysiologiska återhämtning så ser kroppen till att vi också i första hand faktiskt får vår djupsömn – även om den bara utgör en liten del av den totala sömnen.
Det betyder att om vi har en eller ett par nätter av dålig sömn bakom oss så ser kroppens sömnsystem till att man i första hand tar igen bristen på djupsömn även om man inte alltid kan sova igen antal timmar.
Det vi är ute efter är helt enkelt en kvalitativ sömn, vilket innebär en stor andel djupsömn och liten vakentid under natten. Så ofta kan sex timmar komprimerad kvalitativ sömn vara mer återhämtande än åtta halvdåliga timmar.
Jag godkänner att min e-postadress sparas enligt HejEngagemangs villkor