HejEngagemang logo

Hur skapar jag balans i livet?

Det är 10 000-kronorsfrågan. Om jag hade haft svaret på denna fråga hade jag sannolikt inte skrivit den här artikeln, utan i stället blivit rik på en bästsäljande bok eller liknande. Däremot tänkte jag ändå ge mig på ett försök till ett resonemang i frågan.

Dyster läsning i aktuella rapporter

I en tid av stor osäkerhet och ovisshet presenterar rapporter från både Försäkringskassan och Arbetsmiljöverket verkligen inga muntra siffror. Exempelvis betalades 39,5 miljarder kronor ut av Försäkringskassan under 2022 i sjukpenning för sjukskrivningar som till största delen var kopplade till stressrelaterad psykisk ohälsa. Något annat som fångade min uppmärksamhet var att så många som var fjärde arbetande svensk någon gång har upplevt någon form av psykisk ohälsa kopplat till sitt arbete.

 

Min personliga tolkning av dessa rapporter är att vi måste hjälpas åt att bromsa den här utvecklingen, och det behöver göras nu! Samtidigt är jag ytterst medveten om att vi också har andra stora utmaningar att lösa, så som klimatfrågan och de oroligheter som pågår i bland annat Ukraina och Gaza för att bara nämna några.

Skapa rätt förutsättningar för hjärnan

Med tanke på omfånget av dessa frågor behöver vi människor göra allt som står i vår makt för att må så bra som möjligt för att undvika att bli trötta och stressade. För när vi är trötta och stressade fungerar nämligen inte våra hjärnor som de ska, vilket bidrar till att vi inte kan tänka nya tankar och fatta viktiga beslut i den utsträckning som vi behöver göra för att kunna komma fram till de lösningar som nu krävs av oss som världsmedborgare.

 

Majoriteten av alla som vi träffar upplever att det är svårt att få tiden att räcka till för att göra de saker man önskar göra för att må bra och prestera hållbart över tid. Jag tror inte det finns en lösning på detta problem, men min övertygelse är att ”köra på som vi gör just nu” inte är vägen framåt.

Tids- och energibrist skapar längtan efter balans

Känslan av tidsbrist resulterar i många fall att vi gör avkall på några av våra mest basala (men också viktigaste) behov för att må bra – vår sömn, våra sociala interaktioner (relationer), vår kost (konsumtionen på energidryck har tydligen gått upp med tolv gånger sedan 2010) och vår motion. Konsekvensen av dessa avkall är att förutom upplevd tidsbrist känner många av oss även energibrist. Då blir det ju dubbelfel.

 

Min teori är att det är just detta kan vara en del i förklaringen vad som driver många av oss mot psykisk ohälsa. Vi är inte designade att vara robotar som kör på i högsta tempo varje dag, varje vecka, år ut och år in. Detta är möjligtvis också en del i varför många känner längtan efter att uppleva en bättre balans i livet – mellan arbete och fritid, men också inom arbetet och fritiden.

Vilja och intention räcker inte, utan behöver stöd av hållbara vanor.

Hur skapar vi då balans i livet?

Då vi alla är unika och har olika förutsättningar är svaret på denna fråga såklart mångfacetterat och högst individuellt. Samtidigt är vi alla människor med hjärnor som är uppbyggda mer eller mindre likadant och kroppar som stöttar oss efter bästa förmåga i vardagen utifrån de förutsättningar vi ger dem. Alla är i behov av sömn, näring och en variation av fysisk och mental aktivitet och vila.

 

Frågan är ju då om det inte finns några saker vi alla kan ha hjälp och stöd av i vår vardag för att ge oss själva, andra och varandra än bättre förutsättningar för balans i livet? Det finns det så klart och dessa behöver ju sedan självfallet individualiseras utifrån våra personliga behov.

 

Ett misstag jag gjorde i början var att tro att sätta mig själv i första rummet var egoistiskt och osympatiskt. Jag fokuserade stenhårt på att hjälpa andra före mig själv, vilket höll på att ta mig i helt fel riktning kopplat till balans. Jag satte syrgasmasken på andra i stället för mig själv. Nu vet jag bättre. Jag ska ärligt erkänna att det har tagit mig flera år att designa mitt liv så att jag upplever en bra balans i mitt liv. Poängen här är att det går när vi väl bestämmer oss och gör det till en viktig del av våra liv, på riktigt. Det finns ingen quick fix och man är aldrig ”klar” utan det kräver en struktur av rutiner och processer. Vilja och intention räcker inte, utan behöver stöd av hållbara vanor.

Tips på vägen mot mer tid och energi

Gör din egna analys gällande vad just du behöver för att må bra och prestera hållbart inom följande områden:

  • Sömn
  • Näringsrik kost
  • Fysisk aktivitet
  • Mental aktivitet
  • Återhämtning

 

Sömn

Hur många timmar sömn behöver du i snitt för att vakna utvilad? Ta denna fråga på allvar och använd dig av de stöd som fungerar för dig. Kanske behöver du ställa klockan på kvällen när du ska gå och lägga dig, likt hur du ställer den för att vakna på morgonen? Pröva dig fram, och ha tålamod!

 

Detta enkla trick har i alla fall hjälpt mig att skapa en struktur för att komma i säng i tid så ofta jag kan. Genom olika hjälpmedel har jag kommit fram till att jag mår bäst när jag lägger mig kl. 23 och går upp kl. 07.30. Då ökar sannolikheten att jag vaknar pigg och fräsch.

 

Näringsrik kost

Detta är ett område som det finns kilometervis av litteratur, artiklar, rapporter och tester att ta del av. Likväl finns det de som arbetar heltid med att hjälpa människor som dig och mig att göra mer rätt än fel kopplat till vad vi stoppar i oss. Min personliga favorit just nu inom detta område är Johannes Cullberg som gjort det till sin livsuppgift att på ett enkelt och lättsmält sätt upplysa oss om vad som är bra och mindre bra att stoppa i oss, oavsett om vi är ”allätare” eller inte.

 

Med det sagt finns det ingen snabb lösning här heller. Det handlar om att testa sig fram och se vad just din kropp mår bra av och inte.

 

Fysisk aktivitet (motion)

Här handlar det inte om att göra en svensk klassiker eller springa maraton, utan om att hitta din personliga favoritaktivitet och göra det lätt att få till. Enligt min upplevelse och erfarenhet är ofta det enklaste även det bästa och mest hållbara. Olika aktiviteterpassar olika människor. Oavsett om det är promenaden i skogen, löpturen, gymmet, bollsporten eller enklare aktiviteter så som gå till bussen, ta trapporna eller stå på ett ben när du borstar tänderna så är det viktiga att det blir av. Testa dig fram och gör det till en daglig eller veckovis rutin. Kanske kan du ta hjälp av någon i din närhet – att både få röra på sig och vara i relation samtidigt är ju att slå två flugor i en smäll.

 

Mental aktivitet (motion för hjärnan)

Jag till tipsa om en modell som jag tog del av för många år sedan – Healthy Mind Platter. Modellen delar upp vår tid i olika områden för att skapa en fin balans i våra hjärnor:

– Sömn

– Fysisk aktivitet

– Fokustid

– ”Time-in” (Reflektion i stillhet)

– ”Down-time” (när vi inte fokuserar utan låter tankarna vandra fritt)

– Lektid (när vi gör något spontant och kreativt som skapar nya kopplingar i hjärnan)

– Relationstid (investerar tid i våra relationer)

 

Även inom detta område gäller det såklart att hitta de hjälpmedel och verktyg som passar just dig och dina behov. Pröva dig fram!

 

Återhämtning (fysisk och mental vila)

Detta ämne är högaktuellt och på mångas läppar just nu. Här handlar det mycket om att ta reda på vad vi behöver återhämta oss ifrån – är det fysisk eller mental vila jag behöver just nu?

 

Här finns det lika många aktiviteter som det finns människor på jorden skulle jag gissa. Men några gemensamma nämnare brukar ändå dyka upp, exempelvis en promenad i naturen, läsa en bok, motion, slöa i en hängmatta och så vidare. Oavsett vad du väljer, kom ihåg att först identifiera vad du behöver återhämta dig ifrån.

Vilket blir ditt första lilla steg?

Det viktigaste jag vill förmedla med denna artikel är att målet inte är att göra dessa områden till prestationer, utan att planera in de i din vardag utifrån de förutsättningar du har. Hellre lite av allt än mycket av något och ingenting av annat. Börja smått och låt det växa över tid.

 

Jag hoppas du är med på resan och att jag skapat en nyfikenhet hos dig att göra någon liten justering i livet för att ge dig själv ännu bättre förutsättningar att skapa den balans som du förtjänar.

 

Stort lycka till!

Dela gärna artikeln!

Relaterade erbjudanden

Föreläsningar och workshops

Mindre stress och mer energi

Logga för länk Läs mer

Föreläsningar och workshops

Sömnpusslet – arbete, stress och sömn; så får du bitarna att gå ihop

Logga för länk Läs mer

Program och utbildningar

Lär dig prestera hållbart med välmående i fokus

Logga för länk Läs mer

Relaterat innehåll

Intresserad av våra erbjudanden och tjänster?

Kontakta oss