HejEngagemang logo
Kontakta oss

Lilla stegets kraft i stressiga tider

Regelbunden motion, bra sömn, socialt umgänge och sunda matvanor är som de flesta vet grunden till både fysiskt och psykiskt välmående. Problemet är bara att när man behöver det som mest så är det som allra svårast att få till. Och varför är det då så viktigt att få till? Kan man inte bara få vila från allt ibland?

Jo självklart är det viktigt att bara få vila – att göra precis ingenting och bara få vara för sig själv. I stressiga perioder är det inte bara svårt att hinna med, man ska också ha ork till att göra saker utöver alla de måsten man har. Och då måste man få unna sig att ta ett steg tillbaka och ta det lite lugnare. Det kan vara nog så svårt, framför allt när det känns som att världen snurrar alldeles för fort både i och utanför kroppen. Men det gäller att hitta en balans!

Se upp för negativ spiral

Faktum är att när man känner sig låg eller stressad så drar man sig gärna tillbaka från både fysisk aktivitet och umgänge. Det är även lätt hänt att man slarvar med sina sunda rutiner. Och allt det här gör ju att man går miste om saker som man mår bra av. Det är därför lätt att hamna i en negativ spiral med sämre mående och med allt mindre ork och lust till att göra saker. Och det måste man se upp med.

Det är lätt hänt att man slarvar med sina sunda rutiner. Och allt det här gör ju att man går miste om saker som man mår bra av.

Du har alltid ett val – vad väljer du?

Att välja att bara vara lite aktiv, även när man inte är på topp, kan ha en direkt positiv inverkan på ditt mående. Och de positiva effekterna är inte bara kortsiktiga. Fysisk aktivitet och socialt umgänge gör att du boostas med positiva signaler i hjärnan. Du får en härlig och välbehövlig cocktail med bland annat dopamin och serotonin som gör att du helt enkelt mår lite bättre, vill lite mer och orkar lite till. Ett aktivt liv hjälper dig dessutom att reglera stress och förbättra din sömn eftersom fysisk aktivitet ökar förmågan till optimal återhämtning och skapar bra förutsättningar för en djup och ihållande sömn. Och att umgås med dem du trivs med kan dessutom ge dig det viktiga stöd du faktiskt behöver när du har det lite extra tufft.

 

Så genom att vara aktiv, att göra saker du tycker om och genom att stärka dina sociala relationer kommer du öka viljan att aktivera dig ännu mer, eftersom du får uppleva själv hur aktiviteterna leder till att du mår bättre. Du skapar på så sätt en positiv spiral, som förbättrar ditt mående både på kort och lång sikt. Och då blir det också lättare att hitta livets balans med aktivitet, vila och återhämtning som huvudsakliga ingredienser.

Du får en härlig och välbehövlig cocktail med bland annat dopamin och serotonin som gör att du helt enkelt mår lite bättre, vill lite mer och orkar lite till.

Alla stora steg börjar med ett litet

Den brist på motivation som man kan känna vid nedstämdhet, stress och ångest kommer alltså inte att förändras av sig själv – du behöver göra ett aktivt val och göra precis tvärtemot vad din hjärna säger. Men tänk på att det är det ”lilla stegets kraft” som kommer ta dig framåt – de små stegen i rätt riktning som kommer leda till stora förändringar över tid! När du väl har börjat aktivera dig lite och börjat göra saker du tycker om kommer din motivation och ditt driv till att skapa sunda rutiner att komma igång igen och de små stegen blir snabbt till ett stort steg – dessutom i rätt riktning.

 

Genom det lilla steget får du också fler tillfällen att fira dina segrar och belöna dig själv! Och vem mår inte bra av det?

De små stegen blir snabbt till ett stort steg - och dessutom i rätt riktning

Dela gärna artikeln!

Relaterade tjänster och verktyg för ett bättre välmående

Program och utbildningar

Lär dig prestera hållbart med välmående i fokus

Logga för länk Läs mer

Föreläsningar och workshops

Mindre stress och mer energi

Logga för länk Läs mer

Program och utbildningar

Sömnskolan – för en mer effektiv och hållbar sömn

Logga för länk Läs mer

PDF

Lilla återhämtingsguiden

Logga för länk Läs mer

Jag godkänner att min e-postadress sparas enligt HejEngagemangs villkor