När vi är ute och pratar om psykologisk trygghet så är det oundvikligt att inte också prata om feedback eftersom de två båda påverkar varandra ömsesidigt på flera olika sätt. Här ska vi titta närmare på hur det hela hänger ihop.
30/05/24
För att kunna bygga psykologisk trygghet gäller det att kunna prata med varandra på ett respektfullt sätt. I samtalet med andra behöver vi förstå värdet av att samtalet görs genom dialog. Det vill säga att lyssna med intentionen att förstå. Att ställa nyfikna frågor just för att du kanske inte håller med, eller bara försöka tänka dig in i den andres förutsättningar och välkomna annorlunda idéer och perspektiv. Detta just för att ta vara på det faktum att det faktiskt finns annan kunskap och andra erfarenheter i gruppen än det som utgör normen. Det är så vi skapar mervärde i en organisation.
Börjar man istället lyssna med intentionen att argumentera emot så kommer den ena parten tillslut behöva lägga ner och det kan till och med vara så illa att man känner sig överkörd, förlöjligad eller förminskad. Den här bristen på respekt ger definitivt inte något mervärde och leder ofta till organisatorisk rädsla och tystnad.
Att kunna både ge och ta emot feedback genom att visa respekt och utan att gå i försvar – det vill säga genom att lyssna med intentionen att förstå – är alltså en viktig del när det handlar om att bygga den psykologiska tryggheten i en grupp. Man behöver kunna känna att det är ok att ge feedback på någonting man upplever som fel eller riskabelt. Men man behöver också kunna lyssna in på andras feedback och välkomna den med ett öppet sinne, även om det såklart ibland kan vara jobbigt.
Det sociala stödet är faktiskt en av grundstenarna i den psykologisk tryggheten. I en psykologiskt trygg miljö både hjälper man varandra och vågar be om hjälp. Och även här kommer feedback in, nu som en del i det sociala stödet – i det som vi kallar det ”Värderande stödet”, eller ”Feedback och Pepp” om man vill använda rent talspråk.
Att ge både positiv och konstruktiv feedback handlar ju om att stärka den andre och ge förutsättningar för den andra personen att utvecklas. Men för att feedbacken ska leda till utveckling, utgöra ett socialt stöd och stärka den psykologiska tryggheten så behöver den genomföras på ett väl genomtänkt sätt.
Sammanfattningsvis så ser vi att feedback faktiskt är en av de viktigaste nycklarna när det handlar om att arbeta med den psykologiska tryggheten på en organisation eller i en grupp. Det är viktigt att kunna ge och ta emot feedback på ett konstruktivt sätt. Brister det i kunskap och insyn kring väl genomförd feedback så är det lika illa som att det brister i kunskap och insyn i hur man skapar psykologisk trygghet.
Eftersom de är bästisar så behöver de hänga ihop – utan det ena så får vi inte det andra!
Vill du läsa mer om hur du ska tänka när du ger feedback till någon kan vi rekommendera den här artikeln: Konsten att ge konstruktiv kritik
Jag godkänner att min e-postadress sparas enligt HejEngagemangs villkor