HejEngagemang logo
Kontakta oss

Inkludering skapar innovationskraft

Vi vet att världen rör på sig snabbt. För att hänga med, och helst ligga steget före, behöver vi organisationer som inte bara tolererar olikheter, utan aktivt efterfrågar dem. Det är där inkludering kommer in. Inte som en mjuk sidofråga, utan som en avgörande framgångsfaktor.

Olikhet som resurs

Att människor tänker olika är inte ett hinder! Det är en tillgång. I en arbetsmiljö där alla känner sig hörda, trygga och sedda blir det enklare att tänka högt, ifrågasätta, bygga vidare på varandras tankar och våga ta kreativa risker. Inkludering – känslan av att få vara med på riktigt – ökar både medarbetarengagemang och innovationsförmåga. Det är inte konstigt egentligen. När vi får in fler perspektiv runt bordet och i våra samtal, får vi fler idéer och bättre idéer.

Det är ofta i de “dumma frågorna” som innovationen bor, och i en trygg miljö ställs de dumma frågorna. Men som då inte uppfattas som dumma.

Psykologisk trygghet som grogrund

På HejEngagemang pratar vi ofta om psykologisk trygghet. Att människor vågar uttrycka sina åsikter, tankar och begå misstag utan rädsla för negativa konsekvenser. Det är en förutsättning för bade inkludering och innovation. Hur ska vi kunna bidra till utveckling och innovation om vi inte vågar säga vad vi tycker och tanker och ifrågasätta “så här har vi alltid gjort”? Det är ofta i de “dumma frågorna” som innovationen bor, och i en trygg miljö ställs de dumma frågorna. Men som då inte uppfattas som dumma.

 

Trygga team lär sig snabbare, samarbetar bättre och presterar starkare. Det är alltså inte bara trevligt att skapa inkluderande miljöer. Det är affärskritiskt!

Inkludering och engagemang

Self-Determination Theory (SDT) beskriver våra psykologiska behov och det som engagerar och motiverar oss. För att känna engagemang och vilja bidra, behöver vi uppleva autonomi, kompetens och tillhörighet. Inkludering stöttar alla tre psykologiska behov:

  • Autonomi: Stärks när vi får utrymme att tänka fritt och uttrycka våra perspektiv.
  • Kompetens: Stärks när våra idéer tas på allvar och vi ser att vi kan göra skillnad.
  • Tillhörighet: Stärks när vi får vara med på riktigt i gruppen och beslutsprocesserna.

 

I en inkluderande kultur känner vi att vi räknas. Det är då vi vågar släppa fram de där oprövade idéerna, tänka nytt, tänka stort och faktiskt göra skillnad.

En ledarskapsfråga

Inkludering börjar inte med policies eller powerpoints. Den den börjar i mötet mellan människor. Som ledare handlar det om att se, höra och bekräfta varje individ. Om att skapa forum där olika röster får höras – på riktigt. Och om att förstå att ett jämställt, mångfacetterat och tryggt team inte är något som händer – det är något vi bygger, tillsammans, varje dag.

Så, vad kan du göra?

  • Fråga dig själv: Vem hörs oftast i mitt team? Vem hörs inte?
  • Fundera över: Hur reagerar jag när någon tycker annorlunda än jag?
  • Bygg psykologisk trygghet genom att vara nyfiken, bjuda på dina egna misstag och be om andras perspektiv.
  • Påminn dig om att inkludering inte är ett mål i sig utan det är ett väg till innovation, engagemang och resultat.

 

Vi har inte råd att låta värdefulla perspektiv inte ta plats. För innovation börjar inte med en ny idé. Innovation börjar med att någon vågar säga den högt. Innovation börjar med att någon ställer de ”dumma” frågorna. Innovation börjar när någon säger – ska vi inte testa att göra så här istället?

 

Innovation börjar helt enkelt med inkludering och att fler perspektiv får ta plats!

Dela gärna artikeln!

Relaterade tjänster och erbjudanden kopplat till Psykologisk trygghet

Föreläsningar och workshops

Psykologisk trygghet för ett effektivt, välmående och framgångsrikt team

Logga för länk Läs mer

Program och utbildningar

Öppen utbildning i psykologisk trygghet och feedback

Logga för länk Läs mer

Relaterat innehåll

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Vi vill vara i kontakt med dig, för tillsammans blir vi starkare! I vårt nyhetsbrev får du ta del av spännande artiklar, forskning, tips och inspiration på temat engagemang.

Nyhetsbrevet kommer ut cirka en gång i månaden och du kan när du vill avregistrera dig från prenumerationen.