/https%3A%2F%2Fhejengagemang.se%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2FHejEngagemang-Artiklar_8-Ledarskapspsykologi.png)
Chefer är ofta de som förväntas vara problemlösare, vägvisare och stabila förebilder – oavsett situation. I många organisationer blir chefen någon som alltid ska ha svaren, lösa konflikter och upprätthålla arbetsglädje och effektivitet. Men bakom den starka fasaden finns en människa som också har behov av stöd och förståelse. Vem tar egentligen hand om cheferna?
19/05/25
Chefer idag möter krav från flera håll. Från ledningen kommer förväntningar på resultat, effektivitet och att alltid vara strategiskt påläst och insatt. Dessutom ska chefer och ledare inte vara budbärare utan fanbärare av de budskap man som organisation vill förmedla.
Från medarbetarna kommer behov av närvaro, stöttning och en lyhörd ledarstil där cheferna lyssnar med intentionen att förstå. Samtidigt påverkas chefer av omvärldens förväntningar på hur ett modernt ledarskap bör se ut – autentiskt, engagerande och inkluderande.
Utöver dessa krav är vardagen för många chefer fylld av att hantera lagar, regler, ramverk, förordningar, värdegrunder, budgetar och målsättningar som man inte alltid själv har varit med och tagit fram. Samtidigt upplever många chefer brister i tydlighet kring sin roll, sitt mandat, arbetsmängden och inte minst brist på tid att utöva sitt ledarskap – samt avsaknad av stöd från sin egen chef.
Trots detta är det chefernas ansvar att skapa förutsättningar för alla de medarbetare de leder. De förväntas skapa måltydlighet, ge positiv förstärkning, säkerställa att teamen arbetar med rätt saker på rätt sätt, skapa utrymme för kontinuerlig uppföljning och lyssna med intentionen att förstå.
För att skapa en hållbar arbetsmiljö i våra organisationer och team måste vi även tänka på chefens välmående. Om vi vill ha engagerade och inspirerande ledare måste vi även skapa förutsättningar för dem att må bra och utvecklas. Genom att stötta och uppmuntra chefer i deras vardag skapas en mer hållbar organisationskultur och arbetsmiljö där även ledarskapet kan blomstra.
Vi behöver hjälpas åt med de mest basala saker som är viktiga för att vi ska må bra så som att skapa tid för sömn, kost, återhämtning, motion och relationer. Vi behöver sluta peka finger åt varandra och i stället göra gemensam sak så att våra chefer och ledare kan vara närvarande och tillgängliga i sitt ledarskap, agera stöd och hjälpa till att förtydliga riktningen.
Skapa forum för stöd och samtal där chefer kan dela sina utmaningar. Detta är ofta en av de viktigaste insikterna när vi på HejEngagemang genomför våra ledarskapsprogram och träningar med chefer och ledare. Implementera mentorskapsprogram/coaching eller liknande som erbjuder konkret vägledning. Ett annat bra förslag är att skapa buddy-grupper där chefer och ledare stöttar varandra i det löpande arbetet. Med fördel ska dessa buddy-grupper vara med chefer från olika avdelningar för att på så sätt också öka möjligheten till förståelse mellan olika avdelningar och/eller team.
Visa uppskattning och förstå att chefer också kan ha svåra dagar. Ge konstruktiv feedback och stöd i vardagen. Chefer är också människor och inte robotar. De har samma behov som alla andra i en organisation när det gäller måltydlighet, positiv förstärkning, uppföljning med mera.
Våga vara ärlig med dina egna utmaningar. Att visa sårbarhet skapar ett tryggare klimat och stärker relationerna i teamet. Är du intresserad av detta tema kring sårbarhet kan jag varmt rekommendera dig att lyssna på Brené Browns Ted Talk på temat. Det är även viktigt att du ”sätter syrgasmasken på dig själv först” och tar hand om din sömn, kost, motion och dina relationer.
Skapa tydlighet kring chefens mandat, se till att arbetsbelastningen är rimlig och ge chefen möjlighet att verkligen utöva sitt ledarskap.
Vi pratar ofta om hur viktigt det är med gott ledarskap, men glömmer ibland att även chefer är människor. Genom att skapa en arbetskultur där vi tar hand om varandra, oavsett roll, bygger vi en organisation som är mer motståndskraftig och hållbar. Så nästa gång du möter din chef – fundera på hur du kan bidra till att också ta hand om dem.
Vill du veta mer om hur vi skapar hållbart ledarskap? Hör av dig!
Vi vill vara i kontakt med dig, för tillsammans blir vi starkare! I vårt nyhetsbrev får du ta del av spännande artiklar, forskning, tips och inspiration på temat engagemang.
Nyhetsbrevet kommer ut cirka en gång i månaden och du kan när du vill avregistrera dig från prenumerationen.