/https%3A%2F%2Fhejengagemang.se%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2FHejEngagemang-Artiklar_8-Ledarskapspsykologi.png)
I en värld där vårt ledarskap ständigt behöver utvecklas och anpassas är det ofta de små, dagliga handlingarna, eller mikrovanor, som har störst inverkan på vårt långsiktiga och engagerande ledarskap. Vi på HejEngagemang kallar ofta dessa handlingar för ”lilla stegets kraft”. Dessa mikrovanor kan verka obetydliga på kort sikt, men över tid kan de forma och stärka ditt ledarskap på djupet.
15/04/25
Mikrovanor är små, enkla handlingar som utförs regelbundet och konsekvent. Till skillnad från större förändringar eller mål kräver mikrovanor ofta mindre ansträngning och tid, vilket gör dem lättare att integrera i våra dagliga rutiner. Exempel på mikrovanor kan vara att ta några minuter varje morgon för självreflektion, att aktivt lyssna på medarbetare under möten, eller att uttrycka tacksamhet dagligen.
Ett engagerande ledarskap handlar inte bara om stora beslut och strategier, utan också om de små, dagliga interaktionerna och beteendena som bygger förtroende, förbättrar din kommunikation och skapar en positiv arbetsmiljö. Genom att implementera mikrovanor kan du som ledare utveckla och förstärka dina ledaregenskaper på ett hållbart och långsiktigt sätt.
Engagerande ledarskap innebär att fokusera på några av de viktigaste beteendena för att skapa välmående och hållbara prestationer. Enligt evidensbaserad arbetspsykologiforskning, såsom Self Determination Theory, Goal Setting Theory och After action review, inkluderar dessa beteenden:
Här är några tips och tricks som kan hjälpa dig att skapa hållbara mikrovanor och bli en mer engagerande ledare:
Ta några minuter varje dag för att reflektera över dina beslut och handlingar samt säkerställ att du prioriterar din tid och energi på det som är absolut viktigast just nu. Använd med fördel till exempel Eisenhower-matrisen.
Ställ en fråga om dagen till en av dina medarbetare kring hur du kan bidra till än mer ökad tydlighet och riktning i hens arbetsvardag. Fråga då även om du kan stötta hen gällande de psykologiska behoven, dvs på vilket sätt kan du hjälpa dina medarbetare att känna sig än mer kompetenta, autonoma och skapa en känsla av samhörighet. Variera sedan vem du ställer denna fråga till så att du över tid arbetar dig igenom alla dina medarbetare. Genom att ställa denna fråga täcker du flera av de viktigaste behoven: tydlighet och riktning, tillgodoseende av de psykologiska behoven och kontinuerlig uppföljning.
Uttryck tacksamhet dagligen för att skapa en positiv arbetsmiljö i ditt team och bland dina medarbetare och kollegor.
Öva på att lyssna aktivt på dina medarbetare för att förstå deras behov och perspektiv. Träna dig här på att vara öppen för nya perspektiv och tankar som du vid första lyssnande kanske inte upplever att du håller med om eller känner resonerar med din personliga åsikt. Komplettera med att ställa nyfikna frågor kring hur hen har kommit fram till dessa tankar och åsikter. Bli inte förvånad om du snabbt kommer att lära dig massor av nya saker och fatta än bättre beslut tillsammans med dina kollegor och medarbetare. Tillsammans är starkare.
När du har skapat rutiner och genomfört dessa mikrovanor över tid kommer du snabbt att märka att du kommer stärka dina relationer med dina medarbetare, de kommer att känna sig sedda, hörda, respekterade och inkluderade och därmed även få än bättre förutsättningar för att känna sig engagerade och motiverade. En win-win helt enkelt.
Nu återstår det bara för mig att utmana dig att verkligen börja göra detta, alternativt fortsätta göra det du redan gör som ligger i linje med ovan. Stort lycka till och jag lovar – det är värt det. Ju mer struktur du har här och ju mer konsekvent du är i detta, ju bättre kommunikation kommer du att ha med dina medarbetare och ju mer förtroende, tillit och psykologisk trygghet kommer du att bygga. Relationerna kommer att stärkas markant.
Vi vill vara i kontakt med dig, för tillsammans blir vi starkare! I vårt nyhetsbrev får du ta del av spännande artiklar, forskning, tips och inspiration på temat engagemang.
Nyhetsbrevet kommer ut cirka en gång i månaden och du kan när du vill avregistrera dig från prenumerationen.