HejEngagemang logo

Ta hand om dig själv

Tänk om du behandlade din hjärna så som du behandlar din mobil? Ja, eller är det inte livsnödvändigt för dig att mobilen har batterier? Att den aldrig laddar ur? Jo, jag tänkte väl det, för där har du ju alltifrån mail, sms, ditt bank-ID, betalkort och allt annat livsnödvändigt som du behöver under en dag. Hur skulle det se ut om skärmen plötsligt bara svartnade?!

Katastrof såklart! En nödsituation. Och du kan inte ens ringa någon som kan komma till undsättning! Därför är vi är inte bara noga med att varje kväll ladda batteriet ordentligt på våra mobiler, vi ser också till att den aldrig laggar eller belastas av tunga appar som tar för mycket utrymme. Men det finns faktiskt någonting som är ännu viktigare för dig än ditt mobilbatteri; det batteri du själv har – nämligen din hjärna. Tänk att vi knappt lägger någon energi alls på att ta hand om den i jämförelse med hur vi omhuldar våra mobiler.

Hur skulle det se ut om din hjärna plötsligt bara slutade fungera som den brukar?

Eller tänk om den en vacker dag helt plötsligt laddade ur! Det tragiska är att det faktiskt inte är så himla ovanligt att det händer. Faktum är att av alla de 42 000 personer som är sjukskrivna i Sverige idag på grund av stress, så har alla sannolikt upplevt att hjärnan har blivit starkt påverkad av den långvariga överbelastningen.

 

Man har fått erfara hur den producerar en otroligt massa tankar av negativ karaktär som skapat oro och ångest och i vissa fall har den inte kunnat ta in mer än det senaste ordet man just läst. Många vittnar även om den totala urladdningen där man ”kör ut från parkeringen och inte har någon aning om ifall man ska höger eller vänster”, eller att man ”inte kommer ihåg sitt eget personnummer längre”. Systemet har helt enkelt överbelastats och man har inte lyckats ladda upp batterierna genom återhämtning och god sömn. Precis som när mobilen laddar ur. Det är det vi i människosläktet kallar utmattningssyndrom.

 

Lyssnar du på din hjärnas varningssignaler?

Det sorgliga i det här är att varningssignalerna troligtvis har varit både många och tydliga. Men eftersom man har haft så mycket annat att ta hänsyn till i sin vardag så har man inte lyssnat. Istället har man kört på ännu hårdare för att kompensera för den överbelastade hjärnan. Och när man gör det så drar man ofta även ner på vila, återhämtning och påfyllning. Den onda cirkeln är igång med ökad trötthet och ökad fysiologisk anspänning  – och ibland sömnproblem – som följd.

Ingen mår bra av multitasking! Det tar alldeles för mycket onödig energi. Så fokuserar du på en sak i taget blir du inte bara mer effektiv, du orkar också längre!

Tänk om vi bara kunde bli lite duktigare på att ta hand om vår egen hjärna

Ja, tänk om vi kunde vara lika lyhörda för signaler och lika förstående för hjärnans behov som vi är när det gäller notiserna om lågt batteri på mobilen! Men vad skulle det innebära i praktiken? Låt oss se hur det skulle kunna gå till:

 

När du får en notis om att batteriet håller på att ladda ur och du får frågan om du vill sätta på strömsparläge har du väl aldrig tackat nej, eller hur? Det är en tydlig signal om att det är dags att lägga ribban lite lägre, spara på den lilla energi vi har kvar och framför allt att vi inom en snar framtid behöver hitta ett sätt att ladda upp batteriet igen. Så lyssna på notiserna om låg energi som kommer till dig när du behöver din återhämtning som allra mest. Ignorera dem inte!

 

  • Åtgärd: Testa att säga nej, våga göra bra men inte alltid perfekt (testa och se vad som händer!), och planera direkt in återhämtning. Nu, inte sen.

 

När du märker att telefonen laggar och det går långsammare än vanligt är det ju otroligt irriterande. Då agerar du snabbt genom att tömma det överbelastade arbetsminnet och stänga alla öppna flikar. Ingen mår bra av multitasking! Det tar alldeles för mycket onödig energi. Så fokuserar du på en sak i taget blir du inte bara mer effektiv, du orkar också längre!

 

  • Åtgärd: Ta mikropauser och avsluta det du håller på med innan du börjar med något annat. Testa olika guidade övningar med mindfulness, avslappning och/eller andning som vår dig att varva ner och fokusera.

 

När du får en notis om att utrymmet på telefonen är fullt är det ju katastrof eftersom de nya sakerna du vill ladda ner inte får plats. Precis som du då börjar ta bort appar och andra tunga saker som stjäl utrymme behöver du se till att hjärnan inte belastas med onödigt tunga och negativa tankar som tar allt utrymme. Tänk på att tankar bara är tankar och att oro är en föraning om vad som eventuellt skulle kunna hända i framtiden – de speglar alltså inte på något sätt verkligheten så som den är egentligen.

 

  • Åtgärd: Hur ser dina tankemönster ut egentligen? Behöver du hjälp att hantera dina tankar? Prata med någon du känner dig trygg med och sök strategier för att hantera negativa tankar och oro.

 

När det är kallt laddar batteriet ur fortare, det vet ju alla och därför lägger vi gärna mobilen i den innersta fickan närmast kroppen för att ge den lite mänsklig värme. På samma sätt behöver vi våra trygga och meningsfulla relationer som allra mest när det är som allra mest pressat. Men ofta när man har det tufft är det just de sociala relationerna man väljer bort. Man isolerar sig helt enkelt för att man inte orkar vara bland folk och man blir då istället alldeles ensam med sina tunga tankar och dränerande känslor.

 

  • Åtgärd: Om du inte orkar träffa folk kan du istället gå en promenad eller prata i telefon med någon som kan ge dig lite styrka, värme och trygghet. Men ta hjälp av det sociala stödet som agerar buffert i kampen mot den stressrelaterade ohälsan. Det är superviktigt!

 

Precis som du skyddar mobilen från solen och lägger den i tryggt förvar i skuggan för att den inte ska bli överhettad gäller det att ligga steget före och tänka preventivt även när det gäller dig själv. Larmsystemet som skriker ”överhettad” ska aldrig behöva slå till för då kan vägen tillbaka bli onödigt lång och kämpig! Därför måste du planera in din återhämtning och vara noga med att se till att det du har planerat också blir av.

 

  • Åtgärd: Ta små steg i taget, sätt ett rimligt mål, planera in och följ upp. Sätt nya mål och håll det på en lagom nivå tills det blir till en härlig vana.

 

När du nuddar skärmen möts du av en bild som du själv har valt för att den ska påminna dig om någonting. Den bilden skapar en känsla hos dig. Är det något minne du vill behålla? Är det något positivt du vill bli påmind om? Troligtvis är det i alla fall inte en bild som får dig på dåligt humör eller som du blir ledsen av. Gör samma sak med dig själv! Se till att du gör saker som gör att din energi hamnar på pluskontot – saker som gör dig glad!

 

  • Åtgärd: umgås med människor du gillar och planera in roliga aktiviteter som ger dig energi. Men du kan också öva på positiv reflektion på jobbet (t ex ett samarbete du tyckte var roligt, en återkoppling som var givande, en arbetsinsats du är stolt över), eller skriva en tacksamhetsdagbok varje kväll med tre saker du är tacksam för i livet.

Och till sist; varje kväll när du ska sova så gissar jag att du sätter på ljudlöst på mobilen och kopplar in laddaren. Du kollar kanske att laddaren fungerar ordentligt och somnar sen sött. Så varför inte testa att sätta dig själv på ”Stör ej” och se till att det känns bra i både hjärna och kropp innan du ska sova! Har du rört på dig ordentligt under dagen? Varit ute i dagsljuset? Skrattat? Ventilerat det som gnager? Om inte, så kan det vara på sin plats att fundera ett varv extra redan idag! Dålig sömn kan vara knepigt att komma till bukt med alldeles själv eftersom man inte kan ”prestera” sömn hur mycket man än försöker. Det gäller att veta vilka strategier man ska ta till och när.

 

  • Åtgärd: Hitta några härliga kvällsrutiner som passar dig, släck ner, varva ner, avsluta dagen och skapa rätt förutsättningar i din vardag för en trygg och återhämtande sömn. Testa dig fram och ta hjälp om du behöver.

 

Lycka till!

Dela gärna artikeln!

Relaterade erbjudanden och tjänster kopplat till Välmående

Föreläsningar och workshops

Mindre stress och mer energi

Logga för länk Läs mer

Föreläsningar och workshops

Sömnpusslet – arbete, stress och sömn; så får du bitarna att gå ihop

Logga för länk Läs mer

Program och utbildningar

Lär dig prestera hållbart med välmående i fokus

Logga för länk Läs mer

Relaterat innehåll

Intresserad av våra erbjudanden och tjänster?

Kontakta oss